Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Bir Meddah'ı ve Balıkçı'yı anmak

Sevgili okuyucularım bugün size yıllar önce kaybettiğimiz iki ustadan bahsedeceğim. Biri 7 yıl önce kaybettiğimiz Türk temaşa sanatının son ustası Erol Günaydın. Diğeri ise 46 yıl önce toprağa verdiğimiz "Halikarnas Balıkçısı" mahlaslı gazeteci, yazar, şair, ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı...

Erol Günaydın çocukların büyük bir ilgiyle çizgi film kahramanı ''Ayı Yogi''yi seslendirmişti. O filmin sevilmesinde en büyük pay da usta sanatçınındı. Günaydın ayrıca, "Yüzüklerin Efendisi" filmlerinde "Bilbo Baggins", "Charlie'nin Çikolata Fabrikası" filminde "Büyükbaba Joe" ile "Up-Yukarı Bak" adlı filmin baş karakteri "Carl", "Hz Muhammet Son Peygamber" adlı çizgi filmde Ebu Talib'i seslendirdi.  Günaydın, çok sayıda meddah gösterisi ve Nasrettin Hoca oyunu sahneledi.

Oyunculuğunda mimikleriyle cümle kurduğu dile getirilen Günaydın, başta TRT'de yayınlanan "Çiçek Taksi" olmak üzere aralarında "Mahallenin Muhtarları", "Akasya Durağı", "Cennet Mahallesi" ve "Bir Demet Kahkaha"nın da olduğu birçok dizide canlandırdığı karakterlerle seyircinin kalbinde taht kurdu.

Erol Günaydın'ın canlandırdığı meddah gösterileri, Nasreddin Hoca tiplemesi, çizgi film kahramanı Ayı Yogi seslendirmesi ve diğer pek çok karakter en tanınan ve kıdemli aktörlerden biri olmasında etkili oldu. Kavuklu Hamdi'den İsmail Dümbüllü'ye uzanan meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden olan sanatçı, 1972'de kurulan Akbank Çocuk Tiyatrosunun yöneticiliğini de yaptı.

Bir çok dizi ve filmde rol alan Erol Günaydın'ın unutamadığımız yapıtlarını da anımsamakta fayda var.

"Gün Akşam Oldu, Geniş Aile Yekta Amca, Balkan Düğünü, Akasya Durağı, Sinekli Bakkal, Hatırla Sevgili, Geçmiş Zaman Olur ki, Cennet Mahallesi, Bir Demet Kahkaha, Sıdıka, Tatlı Kaçıklar, Köşe Kapmaca, Çiçek Taksi, Son Fasıl, Mahallenin Muhtarları, Doktorlar.

Orada, Lodos, Kanal-İ-zasyon, Güneşi Gördüm, En Mutlu Olduğum Yer, 7 Kocalı Hürmüz, Nekrüt, Destere, Beyaz Melek, Pardon, Duyar Mısın Feryadımı, Pehlivan, Bir Yudum Mutluluk, Sinekli Bakkal, Kibar Haydut, Güzel Bir Gün İçin, Battı Balık, Kardeş Uğruna, Yeşil Kurbağalar."

***

Balıkçı mezarı

başında anıldı

++++

Türk edebiyatına Halikarnas Balıkçısı olarak damgasını vuran, sürgün olarak gittiği Bodrum'u Bodrum yapan gazeteci, yazar, şair, ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı ölümünün 46'ncı yılında Gümbet Mahallesi Gönül Tepesi'ndeki mezarı başında anıldı.

Öğrencilerin de yer aldığı anma programında, "Halikarnas Balıkçısı" ile ilgili şiirler okundu. Kabaağaçlı'nın mezarına çiçek bırakılmasının ardından keman, gitar ve akordiyon dinletisi gerçekleştirildi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, programda yaptığı konuşmada, "Bodrum'da bilimsel bir şekilde Cevat Şakir Kabaağaçlı Arboretumu (ağaç parkı) yapacağız. Gerçekten bir bitki müzesi olacak. Halikarnas Balıkçısı belki yüzün üzerinde tohumu Bodrum'a getirmiş. Buranın yeşillenmesinde çok büyük katkıları olmuş." dedi.

Halikarnas Balıkçısı olarak ünlenen Cevat Şakir Kabaağaçlı, 1890'da Girit'te doğdu. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi'nde, ortaöğrenimini Robert Koleji'nde yaptı (1904). Oxford Üniversitesi'nde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okudu, üniversiteyi orada bitirdi. İstanbul'a dönünce Resimli Ay, İnci vb. dergilerde yazılar yazdı, kapak resimleri ve süslemeler yaptı, karikatürler çizdi (1910 - 1925). Cumhuriyetten sonra asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden üç yıl kalebentlikle Bodrum'a sürüldü. Cezasının son yarısını İstanbul'da geçirdikten sonra yeniden döndüğü Bodrum'da kaldı. 1947'de İzmir'e yerleşen Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973'te bu kentte öldü. Çok sevdiği Bodrum'a gömüldü.

Her iki sanatçıya bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları