Besin takviyeleri ve multivitaminler yararlı olmaktan çok zarar veriyor olabilir

Besin takviyeleri ve multivitaminler yararlı olmaktan çok zarar veriyor olabilir
Bazı vitamin ve minerallerin yüksek ölüm riskiyle ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Besin takviyelerinin genel olarak sağlığa yarar sağlamadığı, hatta zararlı olabileceğini ortaya koyan bir çalışma yayımlandı.

Araştırmacılar C vitamini ve kalsiyum kapsülleri gibi yaygın hapların sağlığa yararlı olmadığını, bazılarınınsa ölüm riskini artıracağını ortaya koydu.

Benzer şekilde, aralarında Akdeniz tipi beslenme ve yağlı yemeklerden uzak durma gibi sağlıklı besin davranışlarının da bulunduğu beslenme tercihlerinin kalp ve damar sağlığına herhangi bir etkisinin olmadığı da bulundu. 

Annals of Internal Medicine akademik yayınında yayımlanan makalede, ABD’de bulunan West Virginia Üniversitesi’nden araştırmacılar takviye besin kullanan yaklaşık bir milyon kişiyi içeren 277 deneyi inceledi.

Çalışma yetişkin katılımcıların üzerinde 16 farklı besin takviyesinin etkilerini ve 8 maddenin ölüm riskinde ve kalp ve damar sağlığında yarattığı sonuçları inceledi.

Araştırmacılar omega-3 ve folik asit gibi bazı bileşenlerin kalp hastalığına ve felce karşı koruma sağlamasına karşın diğer bileşenlerin insan sağlığına yarardan çok zarar verdiğini ortaya koydu. 

Örneğin, D vitaminini kalsiyum hapıyla birlikte almak felç riskini azaltmaktan çok artırıyor. 

Çalışmayı yürüten Dr. Safi Khan, “Diğer içeriklerin ölüm ya da kalp ve damar sağlığına önemli bir etkisinin olmadığı görüldü” dedi. 

Bu bileşenler içinde multivitaminler, selenyum, A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini, folik asit ve demir de yer alıyor.

Araştırmacılar Akdeniz diyetinin ve az yağlı yemeklerin yararlarına dair kanıtın da çok az olduğunu belirtti.

Tuzu azaltılmış içeriklerin tansiyonu sağlıklı katılımcılarda ölüme karşı koruma sağladığı bulunurken, balıkta bulunan omega-3’ün kalp krizi ve koroner kalp hastalığına karşı koruyucu etkisinin olduğu gösterildi. 

Araştırmanın bulgularını inceleyen, Scripps Research Translational Institute’den Dr. Eric Topol kanıtların sınırlı olduğunun ve coğrafi faktörlerin de dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. 

Bu yılın başında Tufts Üniversitesi’nde yapılan benzer bir çalışma da kalsiyum takviyesinin kanserden ölme riskini iki kat artırdığını ortaya koymuştu. 

Bilim insanları günde bin miligramdan fazla dozda kalsiyum taksiyesi almanın risk oluşturduğunu söyledi. 

Çalışma erkeklerin vitaminlere, protein tozlarına daha fazla para harcadığını ve sağlıklı kalmak için takviye kullandığını ortaya koyarken, kadınlarsa sağlıklı besinlere bütçe ayırıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.