Berber ve kuaför fiyatlarına dev zam: İşte semt semt yeni tarife

Berber ve kuaför fiyatlarına dev zam: İşte semt semt yeni tarife
Her geçen gün gelen zam kervanına berber ve kuaförler de katıldı.

Yüksek enflasyonun beraberinde her geçen gün gelen zam haberleri vatandaşın belini bükmeye devam ediyor.

Temizlik ve hijyen ürünlerinden kiralara kadar fahiş bir şekilde artan fiyatlardan berber ve kuaför tarifeleri de nasibini aldı.

Peş peşe gelen zamlarla birlikte beli bükülen vatandaş, evde kendi imkanlarıyla tıraş olmaya başladı.

Bazı berber ve kuaförler yüksek kiralar nedeniyle iş yerlerini kapatırken, bazıları ise başka yerlerde kalfa olarak çalışmaya başladı.

Berberler, özellikle son 6 ayda fiyat artışlarının etkisiyle 10 kişiden 1’inin tıraşı evde kendi imkanlarıyla olmaya başladığını söylüyor.

Bunda aynı zamanda pandemiden kalma alışkanlığının da etkisinin sürdüğü belirtiliyor. Koronavirüs tehdidi nedeniyle pek çok kişi makine satın alıp tıraşını evde olmaya başlamıştı.

Öte yandan, yeni tarifeler de belli oldu. İşte semt semt berber ve kuaför tarifeleri...

EN DÜŞÜK FİYAT 60 TL OLDU

Son fiyat tarifesine göre ‘C’ segmenti denen gelir seviyesi düşük ilçelerde sakal tıraşı 40 TL’den 60 TL’ye, yıkama dahil saç kesimi 70 TL’den 90 TL’ye, saç, sakal, yıkama ve fön, 100 TL’den 150 TL’ye, çocuk tıraşı ise 50 TL’den 70 TL’ye çıktı.

SAÇ-SAKAL YIKAMA VE FÖN 1.000 TL

Bebek, Etiler, Ulus gibi lüks semtlerde ise sakal tıraşı 300, saç kesimi ve yıkama 700, saç-sakal-yıkama ve fön 1.000 TL olarak belirlendi.

Fiyatları belirleyen en büyük kriter ise bölgesine göre dükkanların kira bedelleri oldu.

SAKAL TIRAŞINA TALEP AZALDI

20 yıldır Haznedar’da kuaförük yapan Yasin Kuvaç, dükkan sahibiyle zar zor anlaştıklarını ancak bu kez de binanın kentsel dönüşüme verilmesi kararı alındığını söyledi. Kuvaç, “Mahalle aralarında bile dükkan kiraları 15 bin TL’den başlıyor.

Tıraşa zam yapsak da pek etkisi olmuyor. Bu kez müşteri 3 ayda 5 ayda bir gelmeye başlıyor.

Zaten kavurucu sıcaklarda 2 numara ya da 3 numara saç tıraşı moda olduğu için vatandaş kendi kafasını kolaylıkla sıfıra vurabiliyor yani berbere gelmiyor. Sakal tıraşına artık neredeyse hiç gelen de yok” dedi.

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Yasin Kuvaç, alım gücü düştüğü için müşterinin artık bahşiş de veremediğine dikkat çekerek, “Bu nedenle artık çırak da yetişmiyor.

Yazın dükkanlarımız çıraklarla dolardı. Hemen her müşteri bu çocuklara bahşiş veriyordu. Bizim de verdiğimiz haftalıklarla çocuklar ailelerine ciddi katkıda bulunuyordu.

Şimdi bizim de müşteri portföyümüz iyice daraldığı için çırak da alamıyoruz” diye konuştu.

TARİFEYİ YANSITAMIYORUZ

17 yıldır Beylikdüzü’nde kuaförlük yapan Ercan Yoldaş da dükkan sahibinin kendisine arada mobing yaptığını söyledi.

Yoldaş, “Burada 4 yıldır kiracıyım. 4 bin 500 TL ödüyorum. Ekimde kirayı 10 bin ile 15 bin TL arasında yapacağını söylüyor.

Bu hiç adil değil. Böyle bir durumda biz de mahkemelik oluruz. Çünkü müşterimiz yarı yarıya düştü" dedi.

Yoldaş, "Bizim de zamlı tarifelerimiz belirlendi ancak bunu müşteriye yansıtamıyoruz.

Çünkü giden müşteri aylar sonra geri geliyor. Vatandaş, pandemide aldıkları makinelerle evlerinde tıraş oluyor. Meslek en zor günlerini yaşıyor” diye konuştu.

KİRAYA SINIRLAMA YÜZDE 50 OLMALI

İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz, yüksek kiralar nedeniyle çoğu berberin dükkan sahipleriyle mahkemelik olduğunu belirterek, “Berber esnafının gideri yılbaşından bu yana yüzde 40 arttı.

Genelde dükkan sahipleri yüzde 100’ün üzerinde zam yapıyor. Kira artışında dükkanlara da konut için yapıldığı gibi kısıtlama getirilmeli.

Yüzde 50 sınırlama bile makuldür. Temel ihtiyaç malzemelerindeki giderler de her gün artıyor. Elektrik de çok ciddi bir maliyet oldu.

Asgari ücretle personel çalıştırıyoruz. Bizlerin yaptığı artışlar çok makul. Çoğu berber bu artışları bile müşteri kaybederiz diye yansıtamıyor” dedi.

200 MÜŞTERİ YOKSA DÜKKAN DÖNMEZ

Bir berberin kendini döndürebilmesi için ortalama 200 müşteriye sahip olması gerektiğini ifade eden Şükrü Akyüz, şöyle devam etti:

“Çünkü kimse, mecbur kalmadığı sürece kendi berberi dışında başka yere tıraş olmuyor.

O nedenle ‘benim 50 müşterim garanti’ diyerek dükkan açarsanız çarkı döndüremezsiniz. Özellikle son birkaç ayda neredeyse 10 kişiden biri saçını ve sakalını evde kendisi kesmeye başladı

Eli yatkın olanlar kardeşinin ya da babasının saçlarını da evde kesiyor. Evde sakal tıraşı oranı ise çok daha fazladır.”

Kaynak: Vatan

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.