Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Bayrak tutan  Bozkurt'a ne oldu?

Burdur'da Mimar Yavuz Görey'in yaptığı Bozkurt heykelini 44 yıl sonra kaidesine oturttuktan sonra, gelelim Kahramanmaraş kalesindeki Atatürk'ün yaptırdığı Bayrak Tutan Bozkurt Anıtı'nda  yer alırken kaybolan Bozkurt heykeline:
Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk, İstiklal Savaş'ında 'kent olarak kahramanlık gösteren' Kahramanmaraşlıların şanına layık anıt yapılması talimatını verir. Bunun üzerine Atatürk'ün emrine uyularak 1936 yılında Kahramanmaraş Kalesi'ne, "Bayrak Tutan Bozkurt" Anıtı yapıldı. Uzaklardan bile görülebilen bu görkemli Bozkurt anıtı, Atatürk'ün vefatından sonraki yıllarda sessiz sedasız paralardan kaldırıldığı gibi kaleden de indirildi. Maksat; Türk Milleti'nin milli sembolü Bozkurt'u hafızalardan silmekti.
Mustafa Kemal Atatürk'ün anısıyla Kahramanmaraş Kalesi'ndeki "Bayrak Tutan Bozkurt" heykelinin altındaki plakada "28 Teşrin Sani 335 (28 Kasım 1919) Cuma Günü Türk Maraş, Silah Gücü İle İnen Bayrağını İman Gücü İle Yenden Dalgalandırdı" yazıyordu...
Kaidesindeki bu yazıyla birlikte söz konusu heykelin nereye kaldırıldığı hakkında ise herhangi bir bilgi yoktu. İddialara göre heykel Kahramanmaraş'tan kaldırıldıktan sonra bir kamyona yüklenerek Ankara'da bir müzenin deposuna kaldırıldı.
İşgal yıllarında, 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi'ndeki Türk Bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asılmıştı. O dönemde Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Alemi İslam'a Hitap" beyannamesini yazarak kentin çeşitli  yerlerinde dağıttırmıştı. Ulu Cami'de cuma namazı öncesi bir araya gelen büyük bir kalabalığın ezan okunduktan sonra, "Bayraksız namaz kılınmaz!..." diye bağırarak topluca kaleye hücum ettiği, indirilen Türk Bayrağı'nı kale burçlarına tekrar dikerek Cuma namazını orada kıldıkları malum.
1936 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle o günün anısını yaşatmak için Kahramanmaraş Kalesi'ne "Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli" dikilmişti.
Ancak kalenin burçlarında bulunan Bozkurt heykeli de tıpkı Burdur Kültür Park'taki gibi kaybolmuştu. Fakat Burdur'un Tefenni Belediyesi bu ayıbı da düzeltme kararı aldı. Kaybolan Kahramanmaraş Kalesi'ndeki "Bayrak Tutan Bozkurt" Anıtı'nın bir benzerini yaptırdı. Onu da 
Antalya-Muğla karayolundaki kavşağa diktirdi. Şimdi o yoldan gelen- geçen vatandaşlar bu heykeli görüyor, Atatürk'le İstiklal Savaşı'ndaki kan dökmüş şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor. 
Tefenni Belediye Başkanlığı tarafından konuyla ilgili  yapılan açıklamada, "Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ile 1936 yılında Kahramanmaraş Kalesinde yaptırılan Bayrak Tutan Bozkurt heykelinden esinlenerek yaptırmış olduğumuz Anıt Heykel, ilçemiz Antalya ve Muğla karayolu döner kavşakta uygulanmıştır" ifadeleri kullanıldı. 
Biz de Türk Kültürü'ne bu hizmeti vererek; Kahramanmaraş Kalesi'nde yaptırılan Bayrak Tutan Bozkurt heykelini yeniden yaşatan Tefenni Belediye Başkanlığı'na teşekkürü bir borç biliriz. Bir başka yazımızda da; "elin gavuru" dediğimiz insanların Bozkurt'a verdiği değeri anlatacağız. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları