Bankaların net kârı ilk dört ayda yüzde 47,4 arttı

Bankaların net kârı ilk dört ayda yüzde 47,4 arttı
BDDK verilerine göre, nisanda sektörün toplam net kârı yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL'ye çıktı.

Bankacılık sektörünün 2023 Ocak-Nisan döneminde net kârı, artış hızı azalan net faiz gelirlerinin etkisiyle geçen yıl aynı döneme göre yüzde 47.4 artışla 144.7 milyar TL’ye çıktı.

Sektörün geçen sene Ocak-Nisan dönemi net kârı, net faiz gelirlerinin de desteği ile bir önceki yıla göre yüzde 374 artmıştı.

Bankacılık sektörünün toplam net kârı nisan ayında ise yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL’ye çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Nisan verilerine göre sektörün kredileri 2022 sonuna göre yüzde 17.6 artışla 8.91 trilyon lira olurken, toplam aktifleri de yüzde 14.2 artarak 16.4 trilyon lira büyüklüğe ulaştı.

Sektörün net faiz gelirleri ise 2023 Ocak-Nisan döneminde yüzde 17 artışla 189.7 milyar TL oldu.

İKİNCİ YARIDAN SONRA ZARAR YAZMASI BEKLENİYOR

Bankacılık sektörünün, bu sene ikinci yarıdan sonra mevduat-kredi faiz makasından dolayı zarar yazmaya başlaması beklenirken, kârın da geçen senenin altında kalması bekleniyor.

Sektör, uygulanan ekonomik model kapsamında son bir buçuk yılda bilançolarının yapısını değiştirecek 100’den fazla düzenlemeye maruz kaldı. Bunlardan en önemlisi ise bazı kredi türlerinde başlayan son olarak bireysel kredileri de kapsayan, kredi karşılığı zorunlu Hazine tahvili tutma yükümlülüğü oldu.

BDDK aylık verilere göre, nisan sonunda mevduatlar 10.35 trilyon lira olurken, sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) yüzde 16.98 oldu. (REUTERS)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.