Balon uçuşlarına yeni düzenleme

Balon uçuşlarına yeni düzenleme
Türk turizmine 70 milyon euro katkı sağlayan Kapadokya'da balon uçuşları ile ilgili yeni düzenleme yapılarak uçuş izin sayıları artırıldı.

Balon uçuşlarına yeni düzenleme

Sıcak hava balon turlarına katılan yolcu sayısı 2018 yılında geçtiğimiz seneye göre yüzde 63 artarak 537 bin 500 kişiye ulaştı. Balon turları ülke ekonomisine 70 milyon euro katkı sağladı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından yetkilendirilen 25 firmanın toplam 239 sıcak hava balonu ile faaliyetlerini sürdürdüğü Kapadokya’da geçtiğimiz yıl toplam 30 bin 514 balon uçuşu gerçekleştirildi.  Yılık ortalama uçuş sayısı ile trafik hacmi ve uçulan gün sayısı bakımından dünyanın en büyük sıcak hava balonu merkezlerinden biri olarak gösterilen Kapadokya’da 2018 yılında 230 gün balon uçuşu yapıldı. Geçtiğimiz sene en az uçuş sayısı 14 bin 704 ile Ocak ayında gerçekleştirilirken, Ekim ayında en üst seviyeye ulaşarak 65 bin 623 uçuş düzenlendi.SHGM verilerine göre 2008 yılında 10 tane olan balon işletme sayısı 10 yıllık dönemde yüzde 250 artışla 25 firmaya ulaştı. Balon sayısı ise yüzde 350 oranında artarak 67’den 239’a yükseldi.

REVİZE EDİLEN GENELGE İLE UÇUŞ İZİN SAYILARI ARTIRILDI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), Nevşehir  Kapadokya bölgesinde  balon  operasyonu  yapılan  bölgelerde  uçuş  emniyetinin  garanti altına  alınabilmesi için uyulması  gereken  usul ve esaslarla ilgili 'Kapadokya Bölgesi Balonla Uçuş Tedbirleri’ adlı genelgeyi yayınladı.

Genelgede uygulama esasları şöyle:

-Uçuşlar günlük olarak iki periyot halinde yapılacaktır; ilk periyodu gün doğumundan 30 dakika öncesi ile yerel 11.00 saatleri arasında ve aynı anda en fazla 105 balonun uçuşuna izin verilecektir. İkinci periyod ise yerel saat ile 14:00 ile gün batımından 30 dakika sonrasına kadar (Türkiye AIC kurallarına  riayet  edilmek  şartıyla)  meteorolojik  verilerin  olumlu  alınması  kaydıyla  en  fazla  65 balonun uçuşuna izin verilecektir.

Balon uçuşları sırasında hava bandı aracılığıyla gerçekleştirilen telsiz konuşmalarının kayıt altına alınması  sağlanacak  ve  bu  görüşmelerde  Genel  Müdürlükçe  belirlenen  usullere  aykırı  davranan personel  ve yöneticilere  ilgili  mevzuat  kapsamında  sorumlulukları  oranında  idari  ve  yasal yaptırımlar uygulanacaktır.

-Bahse konu uçuşları gerçekleştiren tüm balonlarda barometrik altimetreli GPS /uydu veya diğer uygun teknikle çalışan Balon Takip sistemi tüm uçuş boyunca ve inişi müteakip takip eden en az 3 dakika süresince  çalışır vaziyette açık tutulacaktır.  Balon Takip sistemi  çalışır vaziyette olmayan balonlar ile uçuş yapılmayacaktır.

-Balon Takip sistemi kayıtları gerçek zamanlı olarak Slot HM ve/veya Genel Müdürlüğün veri tabanına  aktarılacaktır.  İşletmeler  bu  kayıtları  2  (iki)  yıl  süre  ile  yedekli  olarak  saklamak zorundadır.

- İşletmelerin 425 bin cuft üzerindeki balonlarla operasyon yapabilmesi için bu uçuşlarda görev alması planlanan pilotların: PL (B) CAT (B) kategorisinde  en az 750 saat uçuş tecrübesine sahip olması, 425  bin  cuft  üzerindeki  balonlarda  en  az  10  saat  gözlemci  pilot  olarak  görev yapmış olması, Genel Müdürlüğümüz  kontrol  pilotları tarafından  yolcusuz  olarak  425  bin cuft üzerindeki  balonda  yapılacak  1  saatlik  kontrol  uçuşunda  başarılı  olması gerekmektedir. Bu Genelgenin  yayınlandığı tarihten  önce  425  bin cuft  üzerindeki  balonlarla  uçuş tecrübesi  olan pilotlar, bu madde kapsamında belirlenen gerekliliklerden muaftır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.