Bakanlık’tan istihdamı ve kaliteyi artıracak proje! Çiftliklerde yeni dönem

Bakanlık’tan istihdamı ve kaliteyi artıracak proje! Çiftliklerde yeni dönem
Tüm dünyada sıkıntısı yaşanmaya başlayan yem krizine yeni bir alternatif çözüm geldi. Büyük bir dönüşüm hareketini başlatacak olan projeyi TAGEM geliştirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından ortaya çıkarılan proje kapsamında böcek larvalarından balık ve tavuk yemi üretimi sağlanacak. Böylece protein içerikli yemler ortaya çıkacak.

ALTERNATİF PROTEİN KAYNAĞI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Evrensel olarak artan dünya nüfusu ve iklim değişikliği nedeniyle hayvansal üretim için gerekli olan yemlerin üretiminde alternatif yollar aranmaya başlandı. Bununla ilgili sahip olunan öngörüyle böcek larvasından yem üretimi sektörü şekillenmeye başladı. Böylece alternatif protein kaynağı sağlanarak balık ve tavuk yemleri üretilebilecek.

tavukciftligi12.jpg

BAKANLIKTAN HAMLE GELDİ

Bu kapsamda Bakanlık da harekete geçerek hayvan yemleri için böcek larvaları kullanımı ile ilgili projeye başladı.

Tavuk ve balıkların beslenmelerini sağlayacak yem hammaddesinin bir kısmı böcek larvalarından oluşacak. Bu kapsamda Bakanlık aracılığıyla ve TAGEM tarafından “Alternatif Yem Hammadde Amacıyla Sürdürülebilir Siyah Asker Sineği Larva Üretim Modeli Projesi” geliştirilecek.

balikciftligi.jpg

TAGEM bünyesinde faaliyet gösteren Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından alternatif yem kaynaklarının araştırılması için endüstriyel ölçekte kitlesel mono kültür böcek larvaları üretim modelleri oluşturuldu.

Balık beslemede kullanılmak üzere siyah asker sineği ve un kurdu larva unları; yüzde 10 balık unu, yumurta tavuk yemlerinde yüzde 4, etlik piliçlerde ise yüzde 10-15 soya fasulyesi yerine kullanılabilecek.

YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURACAK

Böcek larva üretim sektörü Türkiye’de oluşup gelişmeye başladığında elverişsiz araziler değerlendirilecek, organik atıklar bertaraf olacak, karbon ayak izi azaltılacak, küresel ısınmaya karşı önlem alınmasının yanı sıra yeni istihdam alanları da oluşacak.

Öte yandan larva üretim sürecinde su tüketimi de nispeten düşük olacak. Organik atıklar daha değerli şekilde dönüştürülerek kanatlı hayvanlar ve balıklar için protein içerikli besin kaynağı olacak.

tavukciftligi.webp

EVSEL GIDA ATIKLARI DA KULLANILABİLECEK

Larva üretim sürecinde birçok sanayi ve evsel gıda atıkları kullanılabilecek. Meyve suyu, içecek, konserve gıda, salça sanayi ürünleri ile birlikte meyve ve sebze pazarlarından gelen atıklar, raf ömrü bitmiş her türlü gıda, mezbaha ve balı hali, tarla ve sera üretim ve evsel gıda atıkları üretim sürecine dahil olabilecek.

ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİ GERÇEKLEŞECEK

Tarım sektörü için önemli bir adım olan organik gübre üretimi, birçok çiftçiyi sevindirecek. Öte yandan üretilen larva içerikli yemler balık unu ve soya fasulyesine alternatif protein ve enerji kaynakları içermiş olacak.

Sözü edilen yeni adımla birlikte küresel çapta görülen sorunlara yerli çözümler bulunmuş olacak. Bunun ötesinde çevresel ve ekonomik devamlılığı destekleyecek, yeni istihdam alanları yaratarak sürdürülebilir gıda güvenliğine katkı sunacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.