Bakanlık harekete geçti '20 yaş ve üzeri arabalarla ilgili flaş gelişme'

Bakanlık harekete geçti '20 yaş ve üzeri arabalarla ilgili flaş gelişme'
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, hurda araç teşvik yasasının tekrar gündeme gelmesine dair önemli açıklamalarda bulundu.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, hurda araç teşvik yasasının tekrar gündeme gelmesi gerektiğini belirterek, 2015'te çıkarılan yasanın yeniden hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Palandöken, özellikle 20 yaş üstü araçların yenilenerek ekonomiye katkı sağlanması, ithalatın azaltılması, akaryakıt israfının önlenmesi ve çevre kirliliğiyle mücadele için yeni bir hurda araç teşvik yasasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

aw133756-01.jpg

TESK Genel Başkanı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında ülkede bulunan 28 milyon 740 bin aracın yaş ortalamasının 14,5 olduğunu vurgulayarak, bu araçların bakım ve tamir masraflarının karayolu taşımacılığında sorunlara neden olduğunu belirtti. Palandöken, Maliye ve Ulaştırma Bakanlıklarının koordinasyon içinde hareket ederek soruna çözüm bulmalarını talep etti.

hurda-arac-mtv-borc-silinecek.jpg

Devletin ithalatı azaltma ve ihracatı artırma hedeflerine katkı sağlamak amacıyla hurda teşvik yasasının önemine vurgu yapan Palandöken, ithalatın enflasyonu ve döviz kurlarını artırdığını belirtti.

Özellikle demir-çelik sektöründe kullanılan hurda ithalatının önemli bir girdi olduğunu ifade eden Palandöken, 28 milyon aracın ortalama yaşının 14,5 olduğunu düşünerek hurda araçların kullanılarak hammadde ihtiyacının karşılanabileceğine dikkat çekti.

Palandöken, hurda araç teşvik yasasının hayata geçirilmesiyle birlikte 20 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılmasını önerdi.

should-i-buy-salvage-cars.jpg

Aracını yenileyecek olanlara bir defaya mahsus ÖTV muafiyeti getirilmesini talep eden TESK Başkanı, ayrıca ulaştırma sektöründeki esnafa düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanları sağlanarak yeni araç alımlarının teşvik edilmesini istedi.

Ayrıca, ticari araçlarda zaten yaş sınırlaması bulunduğunu hatırlatan Palandöken, özellikle servis araçları için 12 yaş sınırının bulunduğunu belirtti. Bu nedenle, bu tür araçları yenilemek zorunda kalan esnafa kolaylık sağlanması gerektiğini belirterek, 2015 yılında olduğu gibi ÖTV'nin sıfırlanması gerektiğini ifade etti.

otomag-7847-25c782dc-8cf1-4ca2-8b53-20d7f62023aa-1920x1080.jpg

Kamyon ve otobüslerde ise ÖTV sıfırlanırken KDV'de indirim yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Palandöken, bu şekilde daha konforlu ulaşımın sağlanacağını ve trafik sıkışıklığının azalacağını belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.