Bakan Varank: "Her koşulda üretimi ayakta tutacağız"

Bakan Varank: "Her koşulda üretimi ayakta tutacağız"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade etmeyeceğiz, her hal ve koşulda üretimi ayakta tutacağız." dedi.

"Her koşulda üretimi ayakta tutacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade etmeyeceklerini, her hal ve koşulda üretimi ayakta tutacaklarını belirterek, "Rekabet gücümüzü daha da artıracak politikaları tereddütsüz uygulayacağız. Böylelikle sanayimiz emin adımlarla yoluna devam edecek." dedi.

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı'nda konuştu. 

OSBÜK'ün, Bakanlığın önemli bir paydaşı olduğunu belirten Varank, OSB'lerin yaşadığı sorunları çözmek ve sanayicilerin karşılaştığı engelleri kaldırmak adına iş birliğinin önemine işaret etti. 

Kovid-19 salgını döneminde fırsatlara odaklanmak gerektiğini dile getiren Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve eş güdüm içinde atılan adımlar sayesinde Türkiye'nin salgınla mücadelede pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştığını söyledi.

Salgının seyri ve gelen talepler doğrultusunda üretimin tamamen durdurulması gibi bir yaklaşım benimsemediklerini ifade eden Bakan Varank, şunları kaydetti:

"Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bile ihracat taahhüdü olan ya da faaliyetini durdurduğunda büyük zararla karşılaşabilecek üreticilerin çalışabilmesinin önünü açtık. 16-19 Mayıs tarihlerinde çalışması gereken firmalar il müdürlüklerimizle irtibata geçerlerse aynı şekilde yardımcı olmaya devam edeceğiz."

Güçlü sanayi altyapısı vurgusu

Varank, Türkiye'nin sahip olduğu sağlam üretim ve Ar-Ge altyapısına da değinerek, 18 yılda sıfırdan bir Ar-Ge ekosistemi inşa ettiklerini, sanayi altyapısını güçlendirdiklerini ve yetişmiş insan gücüne yatırım yaptıklarını söyledi. 

Türk sanayisinin bu dönemde zayıflamasına müsaade etmeyeceklerini belirten Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Ekonomide dalgalanmalar yaşıyoruz ancak bunu yaşayan tek ülke biz değiliz. Küresel güçlerin bile geldiği yer ortada. Peki ne yapacağız? Her hal ve koşulda üretimi ayakta tutacağız. Rekabet gücümüzü daha da artıracak politikaları tereddütsüz uygulayacağız. Böylelikle sanayimiz emin adımlarla yoluna devam edecek." 

Bakan Varank, Kovid-19 salgınının farklı fırsatları da beraberinde getirdiğini anlatarak, küresel şirketlerin üretim merkezlerini farklı ülkelerde çeşitlendirmeyi planladıklarını söyledi. 

Bu kapsamda gelecek dönemde muhtemelen yeni ekonomik merkezlerin ortaya çıkacağını ve güç dengelerinin değişeceğini kaydeden Varank, "Türkiye, bahsettiğim bu değişim sürecinde avantajlı bir konuma sahip. Dolayısıyla reel sektörle istişare halinde rotamızı belirleyip, hızlı hareket etmek istiyoruz." dedi. 

Faaliyetlerini büyütmek isteyen, yatırıma odaklanan ve istihdam oluşturan herkesin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Varank, geleneksel sektörlere sahip çıkarken, katma değerli ve teknoloji yoğun sektörleri daha güçlü destekleyeceklerini bildirdi. 

OSB temsilcilerinin süreç boyunca kendilerine yol arkadaşı olacağını dile getiren Varank, geçen ay gelen öneriler doğrultusunda mevzuatta önemli değişiklikler yapıldığını anlattı.

Varank, OSB'leri daha da yatırımcı dostu hale getiren emsal artışı, OSB içinde elektrik üretim tesisi ile geri dönüşüm ve bertaraf tesisleri kurulabilmesi gibi değişikliklere değinerek, "Yaptığımız bu değişikliklerin yatırım, büyüme ve istihdam kararlarınızda yardımcı olmasını ümit ediyorum." diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.