Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Azan Yangınlar ve Yürüyen Köşk

Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki orman yangınlarının doğada bıraktığı tahribatta; Manavgat'ta 30 bin, Bodrum'da 12 bin 600, Marmaris'te 8 bin ve Güzelbağ çevresinde yaklaşık 6 bin 500 hektar zarar gördü. Yanan alanlar yaklaşık 85 bin futbol sahası büyüklüğünde ve 15 günde zorlukla kontrol altına alındı. Bu orman yangınları bana geçmişte yaşanmış bir olayı düşündürdü. Gelin bu olayı birlikte bir daha hatırlayalım.

Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul'dan Bursa'ya gitmek üzere yola çıkar. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınar O'nu çok etkiler. Tekneyle kıyıya çıkıp ağacın gölgesinde oturan Atatürk, çınarın yanına kendisi için küçük bir ev yapılmasını ister. Ahşap iki katlı bu ev 22 günde yapılarak 12 Eylül 1929'da tamamlanır.

Tam  bir yıl sonra  1930 yılının yaz aylarında Atatürk  Millet Çiftliği'ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Ağacın dallarının binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenen Atatürk o meşhur emrini verir "Dal kesilmeyecek, Köşk kaydırılacak! "

Bu emir üzerine 8 Ağustos 1930 tarihinde İstanbul Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi'nden gelen mimar  ve mühendis ekipler  tarafından başlatılan çalışma ile köşkün etrafı temel seviyesine kadar kazılır ve temelin altına tramvay rayları yerleştirilir.  Öncelikle köşkün teras bölümü bir günde kaydırılır, geri kalan iki gün içinde de ana binanın raylar üzerinde yürütülmesi işlemi tamamlanır ve bina 4.80 metre kadar doğuya kaydırılır. Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtulur. Çevre bilinçlenmesi konusunda bir  ilk teşkil eden bu olaydan sonra yapının adı "Yürüyen Köşk" olur. Mustafa Kemal  Atatürk, dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlar, Türkiye'nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek  önemli kararlarını yine bu köşkte alır. Atatürk köşke 1930-1937 yılları arasında aralıklarla gelip gider.

Köşk, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 12.07.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılır ve tescili yapılır. Köşkün yürütülmesine sebep olan tescilli Çınar Ağacı hakkında 2015 yılında hazırlanan rapor neticesinde Doğu Çınarı (Plantanus Oriantalis) türündeki ağaç 390 yaşında ve sağlıklı olarak raporlanır.

Köşk 2006 yılında restorasyonu yapılarak halkın ziyaretine açılır. Bu köşk, zamanımızda Yalova'nın en gözde mekanı durumundadır. Köşkü yılda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etmektedir.

Yürüyen Köşk'ü size anlatmamın nedeni Atatürk'ün yeşile  gönül verişinin, ormanlarımızın cayır cayır yandığı şu günlerde bazı vurdumduymazlara ibretlik olsun düşüncesiyledir. Bizler de Yeşil Vatan'a gereken önemi verip, onu canımız pahasına korumamız gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları