Atatürk'e hakaret eden İTÜ'lü hakkında karar

Atatürk'e hakaret eden İTÜ'lü hakkında karar
"Atatürk'e hakaret eden araştırma görevlisi hakkında üniversite rektörlüğü soruşturma açabilir mi?" sorusuna, Danıştay yanıt verdi: HAYIR AÇAMAZ...

Sosyal medya paylaşımıyla Atatürk'e hakaretten, görevli olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hakkında soruşturma açılan araştırma görevlisi, itirazda bulundu.

Ve İTÜ'nün soruşturması Danıştay'dan döndü. İlgili daire, adres olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'nı gösterdi.

OLAY

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi'nde bir araştırma görevlisi, 2019 yılında, ''...isterseniz yasa çıkaralım her Türk genci her sabah Atatürk putunun önünde 30 dakika zorunlu tapınma eylemi yapsın.'' şeklinde paylaşımda bulunmuştu.

İTÜ Rektörlüğü, araştırma görevlisi hakkında, Atatürk'ü aşağılamak ve Atatürk'ün hatırasına hakaret etmek suçlamasıyla soruşturma açmıştı ve ceza soruşturması yaparak lüzum-u muhakeme kararı vermişti.

Kararla ilgili yapılan itirazı görüşen Danıştay 1. Dairesi, "söz konusu suç nedeniyle Rektörlükçe ceza soruşturması yapılamayacağı ve Kurul kararı alınamayacağı anlaşılmıştır" dedi ve "Cumhuriyet Başsavcılığı doğrudan soruşturmalıdır" sonucuna vardı.

KARAR:

"5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunun 1'inci maddesinde, Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimsenin bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı, Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye de bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verileceği, Kanunun 3'üncü maddesinde ise, bu Kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca resen takibat yapılacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, atılı suçla ilgili olarak şüpheli hakkında 2547 sayılı Kanunun 53/c maddesi uyarınca ceza soruşturması yapılarak lüzum-u muhakeme kararı verilmiş ise de, bu fiil nedeniyle şüpheli hakkında 5816 sayılı Kanun kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca doğrudan soruşturma yapılması gerektiği, 5816 sayılı Kanun kapsamında soruşturulması gereken söz konusu suç nedeniyle Rektörlükçe ceza soruşturması yapılamayacağı ve Kurul kararı alınamayacağı anlaşıldığından, itirazın kabulüyle İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Kurulun ...8.2021 tarihli lüzum-u muhakeme kararının bozulmasına, Dosyanın, atılı suçtan hakkında genel hükümlere göre işlem yapılması gereken . yönünden gereğinin yapılması için karar ekli olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına, kararın birer örneğinin İstanbul Teknik Üniversitesi ile itiraz edene gönderilmesine 4.11.2021 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi."

LÜZUMU MUHAKEME KARARI NEDİR? Görevinden dolayı ve görevi sırasında adli bir suç işleyen memur hakkında disiplin soruşturması açılır. Disiplin soruşturması sonucunda aleyhinde yeterli delil bulunmuşsa lüzumu muhakeme kararı verilebilir. Yani ilgili mahkemede hakkında ceza davası açılabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.