Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Asena heykelinin Roma'da işi ne?

Sizlere, "Bozkurt'u şimdilik kurtarabildik" ile "Bayrak tutan Bozkurt'a ne oldu?" başlıklı yazılarımda Burdur'daki Kültür Parkı'ndaki Bozkurt heykeli, 44 yıl sonra kaidesine oturtulmuş, Kahramanmaraş kalesindeki Atatürk'ün yaptırdığı Bayrak Tutan Bozkurt Anıtı'ndan kaybolan Bozkurt heykeli de Burdur Tefenni ilçesi Antalya ve Muğla yolu döner kavşağına dikildiğini anlatmıştık. Şimdi de sizlere "elin gavuru" dediğimiz insanların Bozkurt'a verdiği değeri anlatacağım.

Yer: Bulgaristan... İl: Varna... Belediye: Vılçi dol (Kurtdere)...

Evet Bulgaristan'ın Varna İlinin Kurtdere beldesi...

Başında Belediye Başkanı Liberal Muhafazakâr Siyasi Partili Toşko Yanev'in bulunduğu 472,52 kilometrekarelik belde de 2015 yılına göre 10 bin 432 kişi yaşıyor. Belde, Dobruca, Varna ve Şumnu platolarında yer alıyor.  Burada bir miktar da Gagavuz Türkleri bulunuyor. Beldenin büyük çoğunluğu ise Ortodoks Kilisesi'ne bağlı.

Vılçi dol (Kurtdere) beldesinin yerleşim yerleri ise şu şekilde sıralanıyor: Boyana, Brestak, Çerventsi, Dobrotiç, General Kiselovo, General Kolevo, Esenitsa, İskar, İzvornik, Kaloyan,

Karamanite, Krakra, Kurtdere (Merkez), Metliçina, Mihaliç, Oborişte, Radan Voyvoda, Stefan Karaca, Strahil, Ştipsko, Voyvodino ve Zvanets.

Biz 44 yıl önce diktiğimiz Bozkurt heykelini, yalvar-yakar hurdacılardan toplarken, elin gavuru (!), 10 bin Ortodoks'un yaşadığı kentin meydanında hem de kilisenin karşısında Bozkurt heykelini dikmiş, gözü gibi bakıyor.

Gelelim bir başka Bozkurt olayına: Roma İtalya'nın, Lazio bölgesinin ve aynı zamanda Roma ilinin başkentidir. Roma hem şehir hem de özel komün statüsü taşır. Tiber ve Aniene nehirleri arasında ve Akdeniz'e yakındır. Yaklaşık 2.7 milyon nüfuslu şehirde, Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan da yer almaktadır. Bu sebeple Roma'ya bazı kaynaklar tarafından iki devletin başkenti denilmektedir.

Roma, İtalya'nın en kalabalık kenti ve 1285.3 kilometrelik yüzölçümüyle Avrupa'nın en geniş yüzeye yayılmış başkentlerinden biridir. Milano, Napoli, Torino, Bolonya, Palermo, Katanya, Floransa, Cenova ve Bari'nin toplamından daha geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Roma Büyükşehir'in toplam nüfusu 4 milyonu bulur.

Bugünkü Roma; İtalya ve Vatikan'ın başkenti olduğu gibi, tarihteki Roma İmparatorluğu'na da başkentlik yapmıştır. Birkaç kazı, Roma'nın gelecekteki Roma Forumu alanının üzerine inşa edilen Palatino Tepesi'ndeki pastoral yerleşimlerden büyüdüğü görüşünü desteklemektedir. Günümüzde, şehrin Palatine'nin yukarısına yerleşmiş olan en büyük köyün etrafına birkaç köyün daha toplanması yoluyla yavaş yavaş geliştiği konusunda genel bir fikir birliği bulunmaktadır.

Bu toplanma tarımsal verimliliğin geçim seviyesinin üzerine çıkmasıyla kolaylaşmış ve bu da ikincil ve üçüncül faaliyetlerin kurulmasına neden olmuştur. Bunlar da güney İtalya'daki Kartaca kolonileriyle ticaretin gelişmesini hızlandırmıştır. Arkeolojik kanıtlara göre MÖ sekizinci yüzyılın ortalarında meydana gelen bu gelişmeler kentin "doğumu" olarak kabul edilir.

Antik Romalılar tarafından aktarılan geleneksel hikayeler, şehirlerinin tarihini efsane ve mitlerle açıklar. Bu mitlerin en bilineni ve belki de tüm Roma mitlerinin en ünlüsü, bir dişi kurt tarafından emzirilen ikizler Romulus ve Remus'un hikayesidir. İki kardeş bir şehir kurmaya karar verirler. Ancak bir tartışmadan sonra Romulus kardeşini öldürür ve şehir adını alır. Romalı tarihçilere göre, bu olay MÖ 21 Nisan 753'te gerçekleşmiştir. Bu efsane, Truvalı mülteci Aeneas'ın İtalya'ya kaçmasını ve Julio-Claudian Hanedanı'nın adaşı olan oğlu Ascanius aracılığıyla Romalıların soyunu bulmasını sağlayan, daha önce kurulmuş ikili bir gelenekle uzlaşmaktadır. Bu, MÖ 1. yüzyılda Romalı şair Virgil tarafından başarıldı. Ayrıca Strabon, şehrin Evander tarafından kurulan bir Arkadia kolonisi olduğuna dair eski bir hikayeden bahseder. Efsaneler neler söylerse söylesin; Türklerin Ergenekondan çıkış ritüelinin benzeri olan bebek ikizler Romulus ve Remus'u emziren efsanevi dişi kurt Asena'nın bir heykeli de Roma'da yapılmıştır. Ve bu heykel halen de Capitoline Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca Roma Kenti'nin amblemi; bebek ikizler Romulus ve Remus'u emziren efsanevi dişi kurtu görmek mümkündür. Ayrıca bu amblem, İtalya'nın en büyük spor kulübü olan Roma Kulübü'nün de amblemidir.

Yani sizin anlayacağınız; bizler milli sembolümüz Bozkurt heykellerini söküp atarken, elin gavuru (!) Bozkurt'un anasını bile baş tacı etmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları