Anneler babalar dikkat; Öksürük şurubu onlarca çocuğun ölümüne yol açtı

Anneler babalar dikkat; Öksürük şurubu onlarca çocuğun ölümüne yol açtı
Öksürük şurupları, geçen yıl ülkede ve ilaçların ihraç edildiği yerde 80’den fazla çocuk hayatını kaybetmesine neden oldu.

Dünya Sağlık Örgütünden yapılan açıklamada öksürük şurupları içerinde kabul edilemez düzeyde toksik maddeye rastladıklarını bildirdi. Üretilen şurupların ihraç edildiği ülke de 80 çocuğun ölümüne yol açtı.

Özellikle Gambiya'da bu ölümlerin artması endişe verici düzeye ulaştı. Üretici firma tüm suçlamaları reddetti.

"KABUL EDİLEMEZ DERECEDE TOKSİN MADDE İÇERİYOR"

Dünya Sağlık Örgütü, Ekim ayında yaptığı açıklamada ölümlerle ilişkilendirilen bu öksürük şuruplarında “kabul edilemez” düzeyde toksin madde tespit edildiği uyarısında bulundu. Gambiya Meclisi’nin heyeti tarafından yürütülen resmi soruşturmada da, yaşanan ölümler, içilen öksürük şurubu ile ilişkilendirildi.

BAŞKAN GÖRÜŞE KARŞI ÇIKTI

Hem Maiden Pharmaceuticals, hem de Hindistan hükümeti bu iddiayı reddetti. Aralık ayında Hint yetkililer, ülkede test edilen bu şurupların kalite standartlarına uygun olduğunu savundu.

Ölümleri araştıran heyetin başkanı Amadou Camara ise bu görüşe karşı çıktı.
Camara, “Elimizde kanıtlar var. Bu ilaçları test ettik ve kabul edilemez miktarda etilen glikol ve dietilen glikol içeriyorlardı. Maiden’ın ürettiği bu ilaçlar doğrudan Hindistan’dan ithal edildiler” diye konuştu.

ONCA ÖLÜME RAĞMEN İHRAÇ AKSAMADI

BBC'de yer alan habere göre, sadece Gambiya değil Özbekistan ve ABD’de benzer trajediler yaşandığı iddiaları sonrası ise, ilaç üretimi ve kalite standartları yeniden tartışma konusu oldu. Hindistan’ın ilaç ihracatının teşvik edilmesinden sorumlu konseyinin başkanı Udaya Başkar’a göre, Gambiya ve Özbekistan’da yaşanan olaylar ülkesinin ilaç sektörünün imajını bir miktar sarsmış olsa da, ihracatı olumsuz etkilemedi.

AİLELER ADALET İSTİYOR

Mağdur aileleri temsil eden grubun sözcüsü Ebrima EF Saidi, “Sağlık Bakanı dahil bu suçu işleyen herkesin” yargılanması çağrısında bulunuyor. Gambiya Sağlık Bakanı Ahmadou Lamin Samateh ise röportaj talebine yanıt vermedi.Çocuklarını kaybeden aileler, Gambiya’da başka ailelerin benzer bir acı yaşamaması için mücadele etme konusunda kararlı.

19 çocuğun aileleri, Gambiya üst mahkemesinde yargılanmaları talebiyle yerel sağlık yetkilileri ile Maiden ilaç şirketine dava açtı. Bu gruptaki ebeveynlerden Sagnia, “Bu çocuklar hükümetin ihmali yüzünden öldü” ifadelerinde bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.