Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Ankara'da Bizans oyunu

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Ankara ziyaretinde olmaması gereken olaylar yaşandı. Nikos Dendias'ın görüşme trafiği bir gün gecikmeli başladı. Çünkü; hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile; patlak veren Ukrayna-Rusya krizi dolayısıyla NATO görüşmelerine katılmak zorunda kalmışlardı. Ertesi gün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Ankara'ya gelebildi.

İlk olarak Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nikos Dendias'ı Beştepe'deki külliyede kabul etti. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı. İki bakan daha sonra ortak görüşme gerçekleştirdi. Doğu Akdeniz, mülteci krizi, Kıbrıs ve Ege'deki sorunlar başta olmak üzere iki ülke arasındaki tüm başlıkları masaya yatırdılar. Görüşmeler gayet olumlu geçiyordu. Hatta Yunan Bakan, Beştepe'de barış ve huzuru temsil eden bir iftara da konuk olacaktı. 

Görüşmenin ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden başlayan istikşafi görüşmelerden ve toplantılardaki pozitif atmosferden memnuniyet duyduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Önkoşulsuz olarak diyaloglarımızı sürdürmek, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

Ancak tam da bu sırada olmayacak bir durum yaşandı. Daha sonra söz alan Dendias ise "Türkiye, Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam ederse masada olan yaptırımlar gündeme gelecektir" diyerek sert bir ifade kullandı.

Bunun üzerine Çavuşoğlu "Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici bir söylemde bulunmadım. Dendias maalesef ülkeme dönük olarak son derece kabul edilemez ithamlarda bulundu" diyerek tepki gösterdi.

Çavuşoğlu daha da sertleşerek, "Buraya çıkıyorsunuz basının önünde Türkiye'yi suçlamaya kalkıyorsunuz. Bunları kabul etmem mümkün değil. Bizim attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir. Bu konuyu kendi aramızda mutabık kaldığımız halde buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız bunların cevabını vermek durumunda kalırım" diye konuştu.

Türkiye'nin kimsenin egemenlik hakkını ihlal etmediğini belirten Çavuşoğlu, "Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz" diyerek son noktayı kararlı bir şekilde koydu.

Ne olmuşta da güzel güzel giden görüşmeler, bir anda gerilmişti? Bunun birkaç nedeni vardı. Birinci nedeni Yunan hükümeti son birkaç günde bir hayli geri adım atmış, adeta Türk tezlerine boyun eğmişti. Ancak Dendias'ı Ankara'da Bizans oyunu oynamasına neden olan bir başka neden daha bulunuyordu:

Ankara'da başta Doğu Akdeniz konusunda gerilimin azaltılması amacıyla diplomasi trafiği hızlanmışken Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'a, "Dediğim dedik, eşeğim godik" dedirten o anda Akdeniz'deki bir tatbikattı. Dendias, Ankara'da "yalancı zeytin dalı" uzatırken diğer yandan da Doğu Akdeniz'de yedi ülkenin katılımıyla başlayan askeri tatbikat devam ediyordu.

Yunanistan'ın planlamasını yaptığı Iniohos 21 adlı tatbikat, 22 Nisan'a kadar sürecekti. Yunanistan 40'tan fazla, ABD 20'ye yakın, Fransa 11, İsrail 13, Birleşik Arap Emirlikleri 6, İspanya 6 ve Kıbrıs Rum Kesimi 1 adet hava kuvvetleri aracıyla tatbikata katılıyordu. Yani sizin anlayacağınız, tam bir Haçlı donanması, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de karşısına dikiliyordu. Ancak olay bu kadar basit değildi. Elbet Türkiye'nin de buna karşı tedbirleri vardı. Gelin onu da bir başka yazımda aktarayım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları