Anayasa Mahkemesi'nden 1 Mayıs kararı 7 yıl sonra hak ihlali saydı

Anayasa Mahkemesi'nden 1 Mayıs kararı 7 yıl sonra hak ihlali saydı
Anayasa Mahkemesi DİSK'in 2016 tarihinde yaptığı 1 Mayıs'ta Taksim'in kapatılmasına yaptığı itirazı kabul ederek hak ihlali saydı. AYM Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının 2014 ve 2015 yıllarında Taksim'de yapılmasının engellenmesini 2016 yılında Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. 7 yıl sonra AYM'den karar çıktı.

DİSK ve KESK 2016 yılında 1 Mayıs'ta "yürüyüşün engellenmesi, kolluk görevlilerinin orantısız güç kullanması ve soruşturmanın etkili olmaması nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği" iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

KÖTÜ MUAMELE YASAĞININ İHLALİ İDDİASI DAYANAKIZ

Gerekçeli kararda, "kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna" oybirliği ile karar verildi.

TOPLANTI VE GÖSTERİ DÜZENLEME HAKKI İHLAL EDİLDİ

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verildi.

Kararda şu ifadelere de yer verildi:

"Sonuç olarak 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen başvurucuların gösteri ve yürüyüş hakkına yönelik olarak zor kullanılmak suretiyle dağıtılması şeklindeki müdahalenin zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı ve demokratik bir toplumda gerekli olduğu ilgili ve yeterli gerekçelerle ortaya konulmamıştır. "

"Açıklanan gerekçelerle Anayasanın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. "

TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

AYM başvuruculara 18 bin lira tazminat ödenmesini karar verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.