Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Altarın oğlu uçmağa vardı

Türk Sineması'nın usta ismi; Kartal Tibet, geçtiğimiz hafta 2 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul'da hayata veda etti. Beyaz perdeye oyuncu, senarist ve yönetmen olarak adını altın harflerle yazdırdığında Kartal Tibet, 83 yaşındaydı. Oynadığı, yönettiği ve senaryosunu yazdığı 200'e yakın filmde imzası vardı.

Ankara'da 1938'de Hasan Tibet'in oğlu olarak dünyaya geldi. Usta oyuncu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Tibet, 1961 yılında Ankara'nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Sahnesi'nin kurucuları arasında yer aldı. 1963 yılında Gündüz Tibet'le dünya evine girdi. Gündüz Hanım'dan Kanat Tibet ve Kumru Tibet adında iki evladı oldu.

Çizgi roman kahramanı "Karaoğlan" filmiyle sinemaya adım atan Tibet, daha sonra Sezgin Burak'ın çizdiği bir başka çizgi film kahramanı olan Altar'ın oğlu Tarkan'ı sinemada canlandırdı. Üst üste çevirdiği "Karaoğlan" ve "Tarkan" filmleri gişe rekorları kırdı, böylece Türk seyircisinin göz bebeği oldu. Tarihi filmlerin yanı sıra;

"Sarmaşık Gülleri" ve "Boş Çerçeve" gibi birçok melodramda, "Zambaklar Açarken", "Çalıkuşu" gibi pek çok edebiyat uyarlamasında ve aile komedilerinde rol aldı. Yanındaki kurduyla kötülere kılıç çalan Altar'ın oğlu, artık bir salon beyefendisi oldu. Beğeniyle izlenen filmleri ve canlandırdığı karakterleriyle artık Yeşilçam'ın efsaneleri arasında girmişti. Bu başarı merdivenlerini hızlı çıkışı, onu şımartmamış; efendiliğinden birşey kaybetmemişti.

Artık; hareketli vurdulu kırdılı filmlerden uzak durmanın vaktinin geldiğini anlamıştı. İlk kez 1977'de "Tosun Paşa" filmiyle yönetmenliğe adımını attı. Bundan sonra Kartal Tibet, aralarında Kemal Sunal'ın da rol aldığı 56 filmin yönetmenliğini yaptı. Yaptığı filimlerin çoğu, bugün dahi zevkle izlediğimiz aile komedileriydi.

Türk Sineması'na 200'e yakın filmle katkıda bulunan ve birçok ödül alan Kartal Tibet, son olarak 2006'da "Dünya'yı Kurtaran Adamın Oğlu" ve "Amerikalılar Karadeniz'de 2" adlı filmlerin yönetmenliğini üstlendi.

Kartal Tibet'in vefat haberini oyuncu üvey oğlu Civan Canova, sosyal medya hesabından, "Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim" notuyla duyuracaktı. Kartal Tibet'in Türk Sineması'na katkılarını ise sevilen dizi Kuruluş Osman'ın başrol oyuncusu Burak Özçivit, sosyal medyada yaptığı paylaşımla şu şekilde duyuruyordu: "Bende yerin çok ayrı Kartal Baba!..' Özçivit, yazısının altına Kartal Tibet ile birlikte olduğu bir fotoğrafı da eklemişti.

Üvey oğlu Civan Canova, sanatçının toplumu ne derece düşündüğünü de şu sözlerle vurgulayacaktı: "Kartal Tibet için, gerek pandemi nedeniyle gerekse kendi arzusu üzerine özel bir tören yapılmayacak."

Nitekim de sanatçının istediği sade bir törenle naaşı; 3 Temmuz Cumartesi günü, öğle namazını müteakip Zincirlikuyu caminden kalkıp, aynı yerdeki kabrine defnedildi. Biz de mekanı cennet olsun diyelim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları