Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Akla ziyan yasaklar

Hatırlarsanız bir ara sizlere Avrupa’dan ilginç yasaklarını yazmıştım. Şimdi de ABD’nin akla ziyan yasaklarını görelim.  Amerika Birleşik Devletleri içerisinde eyaletlerin kendi yasaları bulunmaktadır. Bu yasalardan bazıları ise oldukça ilginç ve hatta komik olmaktadır. Hadi buyrun bir görelim…

Alabama: Motorlu taşıt kullanan bir sürücünün gözbağı kullanması yasaktır. Pantolonun arka cebinde dondurma bulundurmak yasak. Anniston kentinin Noble Caddesi’nde bluejean giymek yasaktır. Jasper kentinde, bir erkeğin eşini başparmağından daha kalın bir sopayla dövmesi yasaktır.
Lee ilçesinde, çarşamba günleri güneş battıktan sonra fıstık satmak yasak. Mobile kentinde, kadınlara yönelik uluma sesleri çıkarmak yasak.

Alaska: Uçaklardan geyik fotoğrafı çekmek yasak. Uyuyan bir ayıyı fotoğraf çekmek amacıyla uyandırmak yasaktır. Bir geyiği hareket halindeki bir uçaktan aşağı atmak yasak. Fairbanks kentinde, bir geyiğe alkollü içki vermenin cezası hapis.

Arizona: Bir kaktüs kesmenin cezası 25 yıla kadar hapis
Eşeklerin küvette uyuması yasaktır. Kırmızı bir maske ile işlenen hafif bir suç “ağır suç” sayılıyor. Globe kentinde bir Kızılderili ile sokakta iskambil oynamak yasaktır. Hayden’da, tavşanları ve kurbağaları rahatsız edenler, para cezasına çarptırılıyor. Maricopa şehrinde bir evde 6’dan fazla kadın yaşayamıyor. Mohave ilçesinde, çorba çalarken yakalanmanın cezası, çorbayı hırsızın başından aşağı dökmek.

California: Hiçbir motorlu taşıt, sürücüsü yokken saatte 75 km’den fazla sürat yapamaz. Hayvanların tavernalar ve okullara yakın alanlarda çiftleşmesi yasaktır. Hareket halindeki bir motorlu araçtan hayvanlara ateş açmak yasak. Bu yasanın tek istisnası balinalar. Arcadia kentinde, tavus kuşlarının yolda geçiş üstünlüğü var. Baldwin Park’ta havuzda bisiklet kullanmak yasaktır. Los Angeles’ta, bir erkeğin eşini 5 cm’den daha kalın bir kemerle dövmesi yasak. Riverside’da, 11.00-13.00 saatleri arasında sefertasıyla sokakta yürümek yasak. San Francisco’da Market Caddesi’nde dolaşmak fillere yasaktır.

İllinois: Chicago’da bir nükleer bomba patlatmanın cezası sadece 500 dolar. Ontario’da, horozların kent sınırları dahilinde ötmeleri yasaktır.

Colorado: Denver kentinde, komşuya elektrik süpürgesini ödünç vermek yasaktır. Kentte, farelere kötü davranmak da yasaktır.

Connecticut: Bisikletle saatte 90 km’den fazla sürat yapmak yasaktır. New Britain kentinde, yangına bile gitse, itfaiye arabaları saatte 40 km’den fazla sürat yapamazlar. Hartford’da, bir kimsenin ellerinin üstünde karşıdan karşıya geçmesi yasaktır.

Florida: Kuaföre giden kadınların saç kurutma makinesindeyken uyumaları yasak. Evli olmayan kadınların pazar günleri paraşütle atlamaları yasaktır.At hırsızlığının cezası idam.

Georgia: Adli tıpta ya da bir cesedin yanında küfür etmek yasak. Atlanta’da, bir zürafayı telefon direğine bağlamak yasaktır. Gainesville’de, tavuğu mutlaka elinizle yemek zorundasınız.

Hawaii: Herkesin bir botu olma zorunluluğu var.

Kentucky: Evinizdeki tüm çıplakları kayıt ettirmek zorundasınız.

Missouri: 18-50 yaş arasındaki bekar erkekler 1 dolar vergi öder.

Maryland: Bir aslanı sinemaya götürmek yasak. Ocean City’de, yüzerken yemek yemek yasaktır.

Mississippi: Davar çalmanın cezası asılmak. Bir adam evlilik vaadi ile bir kadını baştan çıkaramaz suçtur.

Montana: Yedi ya da daha fazla Kızılderili’yi bir arada görürseniz vicdan azabı çekmeden ve yasayı da arkanıza alarak öldürebilirsiniz. Bir kadının eşine ait bir mektubu açması ağır suç.

Nebraska: Çocukların kilisede geğirmesi yasaktır. Bar sahipleri çorba bulundurmak zorunda. Aksi takdirde bira satmaları yasak. Waterloo kentinde berberlerin 07.00-19.00 arası soğan yemeleri yasak.

Nevada: Size ait bir mekanda köpeğinize ateş açan birini anında asma hakkınız var. Karayoluna deveyle çıkmak yasaktır. Eureka kentinde bıyıklı erkeklerin kadınları öpmeleri yasak.

New Hampshire: Öğlen 2’den önce film göstermek yasaktır.

New Jersey: Kimse pazar günleri lahana satamaz.

New Mexico: Aptallar ve manyaklar oy kullanamaz.

New York: Birisinin yanında kesinlikle burnunuzu karıştıramaz ve parmaklarınızı şıkırdatamazsınız

North Carolina: Fillerin pamuk tarlalarına girmesi yasaktır.

Ohio: Balıkları sarhoş etmek yasak. Clinton ilçesinde, kamuya ait bir binaya yaslanmak yasaktır. Paulding’de polis köpeklerinin ısırma hakkı var. Youngstown’da yolda arabanın benzininin bitmesi yasak. Suç işlemiş sayılıyorsunuz.

Oregon: Konserve mısır sadece balık oltasında yem olarak kullanılabilir. Marlon’da, din adamlarının ayinden önce soğan ve sarımsak yemeleri yasaktır. Salem’de kadınlara güreş yasak.

South Dakota: Bir beyaz, kendi evinde ya da arazisinde beşten fazla Kızılderili görürse, öldürebilir. Kızılderililer “saldırgan taraf” kabul ediliyor. Eyalet sınırları içindeki peynir fabrikalarında uyumak yasaktır. Spearfish kentinde 3 Kızılderili’yi sokakta vurmak serbest.

Teksas: Bir başkasının ineğinin sütünü içmek yasak. Ayakta bira içerken bardak en fazla üç kez yudumlanabiliyor. Dördüncü yudum yasak; içmek için oturmak gerekiyor. Britannica Ansiklopedisi eyalet genelinde yasak. Çünkü içinde nasıl bira yapıldığı tarif ediliyor. Bir otelin ikinci katından mandalara ateş etmek yasak. San Antonio’da sığır hırsızlığının cezası, hırsızı çaldığı yerde asmak.

Utah: Bir atın üzerinden balık tutmak yasak. Kişi, nükleer silah bulundurabilir ama patlatamaz. Bütün kara yollarında kuşlara geçiş üstünlüğü var. Bir insan 50 yaşını geçtikten sonra kuzeniyle evlenebilir. Salt Lake City’de içinde keman bulunan bir torbayla yürümek yasak.

Wyoming: Haziran ayında bir tavşanın fotoğrafını çekmek yasak. Cheyenne kentinde, çarşamba günleri duş almak yasak.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları