Akıllı telefon diyabet tanısı koyabilecek! Sadece 10 saniye sürüyor

Akıllı telefon diyabet tanısı koyabilecek! Sadece 10 saniye sürüyor
Bilim insanları, akıllı telefonların yapay zeka ses teknolojisiyle diyabet tanısı koyabileceğini buldu.

Vücudun insülin direnciyle alakalı çok ciddi bir hastalık olan diyabet, günümüzde pek çok kişinin gündelik yaşamını etkiliyor. Konuyla ilgili çalışmalar yürüten bilim insanları, Tip 2 diyabetli hastaların tespiti için yapay zekayı kullandı.

SANİYELER İÇİNDE TESPİT EDEBİLİYOR

Independent Türkçe’nin haberine göre; ABD merkezli Klick Labs'ten bir ekip Tip 2 diyabet hastalığına sahip kişilerin yapay zeka ses teknolojisiyle tespitinin mümkün olduğunu buldu. Araştırmacılar, kişinin 6 ila 10 saniyelik ses kaydından diyabeti tespit edebilecek bir yapay zeka modeli meydana getirdi.

Oluşturulan yapay zeka modeliyle yapılan testler sonucunda kadınlarda yüzde 89, erkeklerdeyse yüzde 86 oranında doğru tespit gerçekleştirildi.

Klick Labs'ten araştırma bilimcisi Jaycee Kaufman, "Araştırmamız Tip 2 diyabeti olan ve olmayan bireyler arasındaki önemli ses farklılıklarını ortaya koyuyor ve bu tıp camiasının diyabet taraması yapma şeklini değiştirebilir" ifadelerini kullandı.

ezgif-com-webp-to-jpg-001.jpg

KAYITLAR ANALİZ EDİLDİ

Araştırma verilerinin ortaya konması için 18 bin ses kaydı analiz edildi. Seslerin içerisinde sinyal işleme yöntemi kullanıldı ve insan kulağının algılayamayacağı hacimdeki ince detaylar dahi tespit edilebildi.

Araştırma ekibinin başındaki isimlerden Yan Fossat, bu araştırmanın Tip 2 diyabet ve diğer sağlık sorunlarının belirlenmesinde iyi bir potansiyel oluşturduğunu ifade etti.

Çalışma sayesinde tüm dünyada farkında olmadan bu hastalıkla mücadele eden 240 milyon yetişkine fayda sağlanabilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.