Akaryakıt fiyatlarına indirim geliyor

Akaryakıt fiyatlarına indirim geliyor
Rusya-Ukrayna savaşıyla beraberinde brent petroldeki dalgalanma sürüyor. Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 67 kuruşluk zam geldi. Benzinden sonra motorine de yarından itibaren 1 lira 5 kuruşluk zam gelecek.

Akaryakıta gelen üst üste zamların ardından bu gece benzine 67 kuruş indirim gelirken yarından itibaren geçerli olmak üzere motorine 1 TL 5 kuruş zam gelecek. 

Bugün benzine gelen zammın ardından yarın da motorine zam geliyor.

Motorin fiyatlarına yarından itibaren 1 lira 5 kuruşluk zam bekleniyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?
Türkiye''de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

1 Ocak 2005 tarihli Petrol Piyasası Kanunu gereğince akaryakıt sektöründe serbest fiyatlandırma sistemine geçilmiştir. Bunun neticesinde ise akaryakıt firmaları farklı satış fiyat politikaları belirleyebilmektedir. Ülkemizde akaryakıt fiyatları da 3 aşamada belirlenmektedir. Bunlar; rafineri satış fiyatının oluşumu, depo satış fiyatının oluşumu ve pompa satış fiyatının oluşumudur.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.