Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Gözde Acar Karabay

Gözde Acar Karabay

HİKÂYE DİYARI

Ailece izleyebileceğiniz filmler

Bazen izlediğimiz filmdeki bir sahne, o sahnenin içindeki bir karakter hatta o karakterden dökülen bir cümle hayata bakışımızı değiştirir. Sanki karanlık bir odayı aydınlatan priz gibi gözümüz birden açılıverir. Aynı manzaraya bu sefer daha farklı bakarız. Manzara içindeki sırları görmeye çalışırız ya da bir sorunumuza filmdeki karakter gibi farklı bir pencereden bakarız.

Bu yazımda sizlere, tüm aile fertlerinin ortaklaşa aynı anda yapabildikleri bir etkinlik önerim olacak; FİLM İZLEMEK.

Hep beraber sinema izleyerek çocuğunuzla ilgilenmiş olacaksınız. Sonrasında da film hakkında yorumlar yaparak çocuğunuzun zeka ve duygusal gelişimine katkı sağlayacaksınız.

Sadece çocuklar mı?

Yetişkinlere de bu filmler çok iyi gelecek.

Önerdiğim her bir hikâye size bir şeyler fısıldayacak. Haydi alın patlamış mısırları, arkanıza yaslanın. Eğer duygusal bir yapınız varsa, tedbir amaçlı selpak mendil de bulundurun. İyi seyirler...

Her Çocuk Özeldir

Her izlediğimde her çocuğun ne kadar özel, ne kadar yetenekli olduğunu tekrar tekrar yüzünüze çarpan bir film. Amir Khan'ın bütün filmlerini izlemiş biri olarak 2007 yapımı olan bu film, gönlümde ayrı bir yerde duruyor.

Çevresi ve ailesi tarafından geri zekalı muamelesi gören 8 yaşındaki Ishaan'ın yolu resim öğretmeniyle kesişince, hayat onun için bambaşka pencereler açar. Resim öğretmeni, herkesten farklı yaklaşır Ishaan'a. Onun bir disleksi olduğunu fark eder. Yani öğrenmede güçlük çekiyordur fakat üstün zekalıdır. Resim öğretmeninin ilgisiyle Ishaan, profesyonel resimler çizmeye başlar. Resim yoluyla zekasını, yeteneğini çevresine ve ailesine ispat eder.

Filmi izledikten sonra, farklılıkların güzelliklerinden konuşun. Farklı kişiliği, biyolojiye ve fiziksel duruşa sahip bir arkadaşımız olabilir. Fakat bu onu dışlamamız anlamına gelmiyor. Yargılamadan önce neler yapabiliriz? Soruyu sorup ailece bu soruya cevap aramaya ne dersiniz?

Heidi

Heidi deyince akla hemen Alp Dağları'nın verdiği huzur gelir. Kulağımıza da, 'Karlı dağların arkasında biri yaşarmış: Heidiiii' çalınıverir. Heidi'nin yardımseverliği ve doğallığı örnek olur bütün çocuklara.

Televizyonda Heidi çizgi filmini izlemeyeniniz yoktur. 2015 yapımı olan sinema filmi de aynı tadı veriyor. Filmden sonra çocuklarınız doğal yaşamdan bahsedebilirsiniz.

Clara'nın azminden konuşun. Heidi'nin anne ve babasını kaybetmesine rağmen hayata sıkı sıkı sarılışından mutlaka söz edin.

Rüzgârı Dinleyen Çocuk

2019 yapımı, film bütün çocuklara ilham olacaktır. Malavi'deki köyde kıtlık yaşanmaktadır. 13 yaşındaki William Kamkwamba, bir fen bilgisi kitabından esinlenerek bir rüzgar türbini inşa eder. Üstelik kimse ona inanmazken, çok zor şartlara okula giderken yapar bunu. Azmi ve sonundaki başarısı ile bütün civar köyler susuzluktan kurtulur.

Film sonunda çocuğunuzla çözüm üretmek, azim, inanç ve bütün bunların sonucunda gelen başarıyı konu alan bir sohbet gerçekleştirebilirsiniz.

Buz Devri

Beş serisi olan yapımın her birini kaç kere tekrar tekrar kızlarımla izledim bilmiyorum. Hiç bıkmadan, usanmadan Buz Devri'ni sinema saatlerimizin baş filmi yaparız.

Buz devrindeki her bir karakterin kendine özgü kişiliklerinden söz edin. Ekip çalışması ve bunun sonunda kazanılan zafere değinin. En önemlisi de küresel ısınmaya dikkat çekip, aile bireyleri arasında farkındalık oluşturun. Bunun için mikro ölçüde çözümler üretip, hayatınıza çocuğunuzla geçirmeye çalışın.

Wall -E

Teknoloji sever bir çocuğunuz varsa bu film tam size göre. Film günümüzden çok uzak bir gelecekte geçiyor. Filmde, insanoğlu aşırı kirlenme sebebiyle dünyayı terk edip başka bir gezegene taşınır. Çöplerle çevrili dünyayı temizlemek ise sevimli robot Wall-E'ye kalır.

Filmi izledikten sonra çocuğunuzla dünyayı temiz tutmak konulu bir sohbet edebilirsiniz. Filmde teknoloji düşkünlüğünden hareketsiz kalan insanlar da anlatılıyor. Teknolojinin faydalarının yanında aşırı kullandığımızda bizi hareketsiz bıraktığını ve filmdeki insanlar gibi sağlıksız olabileceğimizi de anlatmayı unutmayın.

Şimdilik önerilerim bu kadar...

Meraklısına bir başka yazımda ailece izleyeceğiniz diğer filmleri de konu ederim. Sinema izlemek çocuk gelişimi ve yetişkinler için faydalı bir etkinliktir. Sevgili okurlar, tüm dünyayı kasıp kavuran ve büyük dramlara yol açan bu Pandemi süreçlerinde sıcacık evlerinizde bolca vakit varken kendinizi bu sıcacık etkinlikten mahrum etmeyiniz.

Kalın sağlıcakla...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları