Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Gözde Acar Karabay

Gözde Acar Karabay

HİKÂYE DİYARI

Ailece izleyebileceğiniz filmler -2-

Yazımın ilki ilgi görünce bu hafta da devamını siz değerli okurlar için köşeme taşıdım. İşte pandemi sürecinde sinema saatlerinizde olması gereken sıcacık ve kaliteli filmler;

Charlie'nin Çikolata Fabrikası: Roald Dahl'ın kitabından esinlenerek 2005 yılında yapılmış bir film. Yıllar geçtikçe bu filmin değeri daha da artıyor sanki.

Filmde çocuklarda hoş olmayan davranışları ve bunun asıl sebebinin ailenin tutumu olduğu çarpıcı bir dille gözler önüne seriliyor. Meşhur ve gizemli çikolata fabrikasında bir yarışma düzenleniyor. 5 çocuk ve ebeveynlerinin katıldığı yarışmayı olumsuz davranış sergileyen çocuklar sırayla kaybediyorlar. Yarışmayı sabırlı, saygılı ve sevgi dolu Charlie kazanıyor.

Filmi izledikten sonra ailenin önemini, sabırlı olmayı, duyarlı olmayı, saygılı olmayı ve bütün bunların getirdiği mutluluktan bahsedin.

Arkadaşım Tilki: 2008 yapımı olan filmde vahşi doğaya ait tilki ile 9 yaşındaki kızın arkadaş olmaları anlatılıyor. Türü drama olan bu filmin sonu üzücü bitse de verdiği mesaj önemli. Doğal yaşamla ilgilenirken ona çok da müdahale etmemek gerekiyor. Filmi izleyince bu düşünce oluştu bende.

Doğayla bir kız çocuğunun yolunun kesişmesini etkileyici sahnelerle ele alınmış. Filmi izledikten sonra doğal yaşam ve hayvan sevgisini konu alan sohbetler gerçekleştirebilirsiniz.

Madagaskar: 2005 yılında gösterime giren animasyon filmini de bilmeyeniniz yoktur. Amerika'nın en hareketli şehri New York'tan Afrika'nın Madagaskar bölgesine yolları düşen dört arkadaşın hikâyesi.

Çocuklarınızla beraber izlemeyi deneyin. Serinin her bir filmi farklı bir maceranın penceresini aralıyor. Aslan, zebra, zürafa ve su aygırı ile Madagaskar'ın vahşi ve sevimli doğasında gülerken düşündüren sahnelerle karşılaşacaksınız.

Umudunu Kaybetme: Başrolü Will Smith'in oynadığı filmde örnek bir baba-oğul ilişkisi sergileniyor. Zor dönemler geçiren bir ailede anne-baba yollarını ayırıyor. Baba ile 5 yaşındaki oğlu bir başına kalıyor. Filmde babanın zor şartlarda bile çocuğuyla kurduğu diyalog örnek teşkil edecek nitelikte.

Filmin sonu zor şartlardan sonra gelen mucizelerle taçlanıyor. "Umudunu Kaybetme", bize ebeveyn olarak her ne olursa olsun umutlu olmanın yollarını gösteriyor. Çocuğunuza filmden örnekler vererek her şartta, ne yaşarsak yaşayalım hep umutlu olmamız gerektiğinden bahsedin. Hayat bizi bekleyen sürprizler, mucizelerle dolu.

Yukarı Bak: Oscar'a layık görülen 2009 yapımı filmi hâlâ daha izlemediyseniz çocuğunuzla kaliteli vakit geçirebileceğiniz muhteşem bir fırsat.

Konusu; Ellie ve Carl çiftinin mutlu bir evlilik yaşamı vardır. Ellie maceracı ve hayatta her şeye dair meraklı olan hareketli bir tiptir. Carl ise onun tersine sessiz, kendi halindedir. Ellie bir gün ansızın vefat edince 'dünyayı gezme' hayalini de gerçekleştiremez. Biricik eşi Carl, Ellie'nin bu hayalini gerçekleştirmeye kararlıdır.

Her haliyle masum ve dokunaklı olan bir hikâye anlatılıyor. İzledikten sonra hem eşler arası sadakatten hem de gezme kültürünü konu alan bir sohbet başlatabilirsiniz. Çocuğunuza gezmek istediği yerleri sorun, siz de kendinizinkini anlatın. Pandemi süreci sonrası için gezilecek yerlerin planın çıkartmaya ne dersiniz?

Kalın Sağlıcakla...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları