Ahıska Türklerinin 'vatana dönüş' mücadelesi devam ediyor

Ahıska Türklerinin 'vatana dönüş' mücadelesi devam ediyor
Sovyetler Birliği döneminde bir gecede yurtlarından sürgün edilen 126 bin Ahıska Türkünün geri dönüş mücadelesi sürüyor.

Ahıska Türklerinin 'vatana dönüş' mücadelesi devam ediyor

Sovyetler Birliği Lideri Joseph Stalin tarafından anavatanlarından sürülen Ahıska Türklerinin vatanları Gürcistan’a geri dönüşü için uluslararası toplum nezdinde çalışmalar devam ediyor.

Avrupa Konseyi üyeliği sırasında Sovyetler Birliği döneminde bir gecede yurtlarından sürgün edilen 126 bin Ahıska Türkü’nün geri dönüşünü taahhüt eden Gürcistan, şimdiye kadar bu sözünü yerine getirmedi.

AA muhabirine Ahıska Türklerinin vatana geri dönüş mücadelesi ve bu konuda yapılan çalışmaları anlatan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, dönüş sürecinin çok yavaş ve türlü engellerle dolu olduğunu söyledi.

Geçen hafta düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sonbahar Dönemi Genel Kurulu çalışmaları sırasında Strazburg’da temaslarda bulunduklarını aktaran Özkoşar, "Sürgünden sonra geri dönmesine izin verilmeyen ve Sovyetler Birliği’nde kimliğinde Türk ifadesi bulunan tek halk olan Ahıska Türklerinin dönüş mücadelesi devam ediyor, vatanı kazanana dek de devam edecek." dedi.

AKPM temasları

Geçen hafta Avrupa Konseyinde önemli görüşmeler yapıldığını belirten Özkoşar, Genel Sekreterlik, İnsan Hakları Komiseri, AKPM Başkanlığı ve Parlamentonun Gürcistan raportörleriyle sıkı bir görüşme trafiğinin gerçekleştiğini kaydetti.

Özkoşar şunları söyledi:

"Bu görüşmeler oldukça başarılı ve verimli geçti. DATÜB olarak vatana dönüş konusundaki ısrarımızı bir kez daha ilgililere anlatma fırsatımız oldu. Burada oluşan ortak düşünce, bu konuda ciddi bir çalışma ortaya koymamız ve ortak çalışma yürütmemiz gerektiği yönündeydi.

Bizim davamızla ilgili tüm komisyon üyeleri ile görüşme fırsatını buldum. Hepsine ayrı ayrı vatana dönüş konusunda yaşadığımız problemlerimizi anlattım. En önemlisi, Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi İşler Direktörü Alexandre Guessel ile yaptığımız görüşme, oldukça verimli geçti. Bu konuda bize destek vereceklerini ve Ocak ayında yapılacak olan AKPM Kış Dönemi Genel Kurulu marjında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jangland ile bir toplantı ayarlanacağı sözünü aldık."

Avrupa Konseyi Denetim Komisyonunda görevli Gürcistan raportörleri Titus Corlatean ve Kerstin Lundgren ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Özkoşar, "Burada en önemli görüşmemiz komisyonda görevli Genel Sekreter Bas Klein ile olmuştur. 17 Haziran’da Gürcistan üzerine ara bir rapor yayımladılar. Raporda bizim için ayrı bir başlık açarak 4 maddede Ahıska Türklerinin vatana dönüşünden bahsedildi. Bu maddelerin dördü de bizim için çok olumlu. Sadece 33. maddede ‘Gürcistan yetkililerinin bu konudaki angajmanları takdir edilebilir’ şeklinde yer alan ifadeye itiraz ediyoruz. Bu cümlenin önümüzdeki dönemde yayımlanacak olan asıl raporda değiştirilmesini talep ettik onun değişmesi için uğraşacağım." ifadesini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.