Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Ağlama duvarı

HaKosel Hama'aravi veya kısaca Kotel. Kudüs'ün Eski Şehrinde bulunan, kireçtaşından yapılmış duvar. Mabedin batı tarafında bulunmasından dolayı Batı Duvarı diye adlandırılan İslâm dünyasında ise Burak Duvarı olarak geçmektedir.

Bütün dinlerin içinde yer alan mukaddes topraklardan ülkemize doğru geldiğimizde, özellikle günümüzde hemen hemen her şeyin içinin boşaltıldığını, anlamsızlaştırıldığını görüyoruz.

Bize ayrılan bölümde söz hakkımız futbol ve spor üzerine olduğundan biz hayatın bu penceresinden bakarak yorumlarımızı belirtmeye, sizlerin değerlendirmesine bırakıyoruz.

FIFA 2018 yılının Ocak ayında yayınladığı raporda şunu belirtir. VAR'ın Dünya çapında yürütülen iki yıllık deneme sürecinde doğru karar verme oranı %98.9.

Hakem hatalarını gidermenin yanı sıra, yüksek yakınlaştırma özelliği ile saha içerisinde kullanılan nefret söylemlerinin, oyuncu kandırmacalarının ve küçük saldırıların da kolaylıkla kayıt altına alınmasını sağlıyor. Son iki senede yapay zekânın futbol, eğitim ve yerel yönetimlerdeki karar verici otorite mevkilerine gelmeye başlaması, eşitsizliklerin ve adaletsizliğin gün be gün arttığı dünyamızda 'tarafsızlık' ilkesini başarıyla gerçekleştirebilecek uygulamalara ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu bütün dramatikliği ile gözler önüne seriyor.  Bize düşen ise 'tarafsızlık' ve 'adalet' kavramlarının insanoğlu için her zaman icra etmesi zor kavramlar olduğunu sakince kabul edip, bu alanlarda yardım istemekte beis görmemeye başlamak oluyor.

Yani Avrupa ve Dünya futbolu endüstriyellik adı altında, teknoloji ve yapay zekâ ile futbolda saha içinde hakem hatalarını en asgariye indirgeyerek, beklenen adalet sistemini sağlayıp futbolu geliştirip başka bir yere yönlendirirken biz olması gereken 'VAR' ın 'var'sızlığında' ve çokcada bu VAR'SIZLIĞA sığınıp adeta TFF ve MHK'yi bir nevi "Ağlama Duvarı" haline getirip bu işinde kaymağını yemekteyiz.

Tarihler 14 Nisan 2019'u gösterdiğinde yani 2018-2019 sezonunun şampiyonu Galatasaray olduğunda 2. Başkan görevinde bulunan Abdurrahim Albayrak 1-1 biten Fenerbahçe maçının ardından aynen şunları söylüyordu; "1-1'lik beraberlikten önce yenilen haklar. Sustuk, saygımızdan hiçbir zaman şey yapmadık. Herkese saygı gösterdik ama hakikaten bugün gördük ki! Bundan önceki maçlardan başlayalım, Konya maçında verilen penaltı, yan hakemin ısrarla elimizde hepsi var. Sesleride var, kayıtlarıda var. Israrla yan hakem orta hakeme 'hocam temiz ikinci sefer geliyor yine hocam temiz diyor. Başkanımızın ve hepimizin ısrarıyla beraber VAR ile arasındaki konuşmayı bir türlü federasyon açıklamadı. Bugünlere gelindi bu hafta oynanan Rizespor maçında Rizespor'un iki penaltısı verilmiyor ve rakibimizin bu hafta Rizespor ile olan maçı ve o futbolcular, iki tane Rizesporlu futbolcular cezalı durumuna düşürülüyor. Arkadaşlar hakikatten yazıktır, günahtır. Linens'e yapılan hareket %1000 kırmızı karttır arkadaşlar. Yani bunu milyonlarca insan, Rıdvan Dilmen'de bu akşamki programında anlattı…" diyerek sözlerini şöyle bitirir; "Arkadaşlar bildiğim birçok şey var. Bana söylenen birçok şeyler var. Üzülüyorum Türk futbolu adına. Türk futbolunun markası adına hakikatten son derece üzgünüm. Ve son derecede kızgınım. Ama zamanı geldiği zaman çok şey paylaşacağım."

 

Abdurrahim Albayrak bu sözleri söylediğinin üzerinden 2 sene geçti, o sene Galatasaray şampiyon oldu ve ona rağmen herhangi bir açıklama yapmadı. Amaç Türk futboluna katkı ise bu açıklamayı yapmak zorundaydı.

Bugün ise yani 2020-2021 sezonunda ise üç ezeli rakibin şampiyonluk yarışında mücadele ettiği sezonda Abdurrahim Albayrak yine sahne aldı ve "Adalet" istiyoruz diye serzenişte bulundu. Sayın Mustafa Cengiz "Bu sistemi yapanlar Rahmani değil Şeytani" dedi.

Şimdi buradan Abdurrahim Albayrak'a sesleniyorum, siz önce şu VAR kayıtlarını açıklayında futbolun temizliği bir başlasın. Sayın Mustafa Cengiz'e gelince evet haklısınız bu sistemi yapanlar Rahmani değil Şeytani ama siz bu şeytani sistemin içinde neredesiniz? Mesela Mesut Bakkal itirafta bulunurken vicdanınız size ne dedi?

Bakın Abdurrahim Albayrak, Mustafa Cengiz, Ali Koç, Ahmet Nur Çebi ve diğer saygıdeğer başkan ve yöneticiler. Bu işler TFF ve MHK'yi Ağlama Duvarı'na çevirmekle kurtulunmuyor, oradaki dualar kabul olmuyor. Futbolumuzun marka değerini yükseltmek ve ligimize kalite getirmek ise amacınız gelin hep birlikte toplanın ve futbolun belli olan kurtuluş reçetesinin altına imzanızı atın, eyleme geçin.

Yok amacınız bu değilse zaten dibe vurmuş, satılmaya ramak kalmış kulüplerinizdeki koltuklarınızın son demlerinin keyfini çıkarın bırakın bu demeç işlerini, filan…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları