Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Afgan kızı Gula'nın parıldayan gözleri

Size "Amerikalı kızın fakir Türk sevgilisi" başlıklı makalemde Türk medyasındaki asparagas haberleri, "AB, eğri muzları yasaklayacak mı?" makalemde de Avrupa basınındaki asparagas haberleri anlatmış, buna karşılık Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun asparagas haberlere karşı açtığı savaşı anlattım. Şimdi de Amerikan basınında yer alan asparagas haberleri değerlendireceğim. Gelin sizle Batı'nın şimendiferi durumundaki Amerikan basınının uydurma ve yalan haberlerini hem de bunu "devlet ideolojisi" için yaptıklarını dile getirelim.

 

*

İkinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkan Amerika Birleşik Devletleri, savaş sonrasını tüketim ve lüks yaşamı baş tacı ederek yaşıyordu. 1950'lerle beraber Türkiye'nin de bu toplumsal ve siyasal değişimden nasıl etkilendiğini "Amerikalı kızın fakir Türk sevgilisi" başlıklı makalede detaylıca anlatmıştım. Şimdi onu tekrar etmeden, konuya girmek istiyorum.

Bir kere şunu aklınızdan çıkarmayın. Hoolywoud nasıl Amerikan gizli servisi CIA'nın güdümündeyse, ABD medyası da CIA'nın güdümündedir. Bunu ısrarla belirttikten sonra konumuza dönelim:

ABD ordusunun girdiği ülkelerde bir laf söylenir durur. O da  "İlk ga­ze­te­ci, da­ha son­ra as­ker ge­lir!" Çünkü  "ga­ze­te­ci­ gö­rü­nüm­lü is­tih­ba­rat­çı­lar", Amerikan Devleti'nin ni­yet­le­ri­ni ka­mu­oyu­na dik­te et­tir­mek için gö­rev ya­par!

Irak ve Af­ga­nis­ta­n'­a mü­da­ha­le mi edi­le­cek­tir; uy­dur­ma ve ya­lan ha­ber­le­riy­le bu söz­de ga­ze­te­ci­ler iş ba­şın­da­dır. Amerikalı ga­ze­te­ci ar­tık pro­pa­gan­da üret­mek için var­dır! Ti­mes mu­ha­bi­ri Ju­dith Mil­ler, "Sad­da­m'­ın kit­le im­ha si­lah­la­rı­nı­n" var­lı­ğı ya­la­nı­nı CI­A ile iş­bir­li­ği ha­lin­de ilk ya­zan "ga­ze­te­ci­" olma ünvanını kazandı.

Ya­la­nı or­ta­ya çı­kın­ca yüzü hiç kızarmadı. Ara­dan yıl­lar geç­ti. Ay­nı Ti­mes bu kez Esa­d'­ın Şam ban­li­yö­le­rin­de kim­ya­sal si­lah bu­lun­dur­du­ğu ya­la­nı­na sa­rıl­dı! Tüm o Bir­leş­miş Mil­let­ler ka­rar­la­rı fi­lan bu ya­lan ha­ber­le­re ba­kı­la­rak alın­dı! Irak'la Suriye'nin durumu şimdi gözler önünde...

Ste­ve Mc Curry adı bizim insanımıza pek birşey hatırlatmaz. Kendisi fo­toğ­raf sa­nat­çı­sı­dır.

Yıl 1984… McCurry, Af­ga­nis­ta­n'­dan ka­çan mül­te­ci­le­rin Pa­kis­tan sı­nı­rın­da kur­du­ğu kamp­ta genç Shar­bat Gu­la­'yı gö­rüp dek­lan­şö­re bas­tı. Genç Af­gan kı­zı­nın de­lip ge­çen göz­le­ri, kor­ku için­de­ki ba­kı­şı çok et­ki­le­yi­ciy­di.

Ün­lü Af­gan kı­zı fo­toğ­ra­fı­nın dün­ya­da bu ka­dar bi­lin­me­si­nin ne­de­ni, tabidir ki CI­A idi…

Ame­ri­kan Psi­ko­lo­jik Harp Mer­ke­zi, Sov­yet­ler Bir­li­ği­'nin Af­ga­nis­ta­n'­ı iş­ga­li­ni bu fo­toğ­raf­la sim­ge­leş­tir­di. Mu­az­zam bir ör­tü­lü fa­ali­yet­le Af­gan kı­zı­nın fo­toğ­ra­fı bir sa­nat ese­ri ha­li­ne ge­ti­ri­l­di. Aslında insanların bi­lin­çal­tı­nı etkili­yor­lar­dı; "İyi ba­kın Kı­zıl Or­du'nun acımasız askerleri, Af­gan kı­zı­nı ne hale getirdi!..."

Ve 18 yıl son­ra… McCurry 2002'de Shar­bat Gu­la­'nın bir fo­toğ­ra­fı­nı da­ha çek­ti. Hem de Af­ga­nis­tan ABD bom­ba­la­rı­nın al­tın­da inim inim inlerken. Ancak Af­gan kı­zı çok mut­luy­du etrafa gülücükler atıyordu! Varsın tepelerine bomba yağsın, Afgan kızı mutluydu ya siz ona bakın!...

Ne­den­se McCurry, Ame­ri­ka or­du­su­nun Af­ga­nis­ta­n'­da yap­tık­la­rı­nı bir tür­lü fo­toğ­raf­la­ya­ma­dı!

Şim­di…

Ame­ri­ka­lı McCurry bi­zim med­ya­da bile dün­ya­nın en bü­yük fo­toğ­raf sa­nat­çı­sı ola­rak su­nu­lu­yor.

Ör­nek­ler çok… Ha Afgan kızı yeniden gündemde. Steve McCurry tarafından 1985'te fotoğrafı çekilen ve National Geographic dergisine kapak olmasıyla ünlenen "Afgan Kızı" Sharbat Gula, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinden sonra ülkesini terk ederek İtalya'nın başkenti Roma'ya geldi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1985 yılında Peşaver'deki bir mülteci kampında henüz genç bir kız iken McCurry tarafından çekilen fotoğrafının National Geographic dergisinde kapak olmasıyla ün kazanan Gula'nın ülkesi Afganistan'dan tahliye programı çerçevesinde ayrılarak İtalya'ya geldiği bildirildi. Gel de işin içinde yine bir bit yeniği var deme...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları