AFAD ve Kızılay Afrin ilçe merkezine insani yardım ulaştırdı

AFAD ve Kızılay Afrin ilçe merkezine insani yardım ulaştırdı
AFAD Başkanı Güllüoğlu ve Türk Kızılayı Genel Müdürü Altan'ın katılımıyla terörden temizlenen Afrin ilçe merkezine insani yardım ulaştırıldı.

AFAD ve Kızılay Afrin ilçe merkezine insani yardım ulaştırdı

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan'ın katılımıyla terörden temizlenen Afrin ilçe merkezine insani yardım ulaştırıldı.

AFAD Başkanı Güllüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD ve Türk Kızılayı olarak birkaç haftadır Afrin'in köylerinde insani yardım çalışmalarının devam ettiğini, bugün itibariyle de kent merkezinde ilk dağıtımı yapmayı planladıklarını belirtmişti.

Afrin'in kontrolünün sağlanmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının, Zeytin Dalı Harekatı'nın icra edildiği alanlarda el yapımı patlayıcı temizliği ve bazı güvenlik tedbirlerinin devam ettiğini anlatan Güllüoğlu, çalışmaların tamamlanmasının ardından insani yardımlar ile sağlık ve eğitim gibi bazı alanlarda da faaliyetlerin başlatılacağını kaydetti.

Güllüoğlu, dün sabah itibariyle Afrin'in kontrolünün ele alındığını, halen sıcak saatler içinde olunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bugün itibariyle insani yardım faaliyetleri kapsamında sıcak yemek, gıda kolileri ve bazı ihtiyaçları dağıtmaya başlayacağız. Ama gün geçtikçe içerideki hizmetlerin yeniden ayağa kaldırılması, içerideki ihtiyacın net olarak tespit edilmesi konusunda çalışmalarımız da devam ediyor olacak. Fırat Kalkanı Harekatı sonrasında da böyle olmuştu. Orada da ilk günlerde sadece gıda ve sıcak yemek ihtiyacı giderilirken, zamanla sağlık, eğitim ve altyapı alanlarında da hizmetler verilmişti. Bugüne kadar Fırat Kalkanı bölgesine 160 binden fazla insan dönüş yaptı. Burada da öyle bir şey olacağını tahmin ediyoruz ancak bu hemen birkaç hafta içerisinde olmayabilir. Çünkü ayağa kaldırılması gereken hizmetler var. Sağlık hizmetinin yeniden tesis edilmesi lazım, ilçe merkezi ve köylerdeki insanların yeniden sağlık hizmetine erişmesini sağlamak lazım."

"Operasyon devam ederken hazırlığımızı yaptık"

Bölgede her geçen gün hayatın daha da normalleşeceğine inandığını aktaran Güllüoğlu, gerek Türkiye'ye gerek başka yerlere göç etmiş insanların tekrar kendi köylerine döneceğini düşündüklerini söyledi.

Güllüoğlu, Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, olası bir sivil hareketliliğe karşı Fırat Kalkanı Bölgesi ve İdlib'te bazı noktalarda çalışmalar yaptıklarını anımsatarak, "Belirlediğimiz alanlarda kamp kurulabileceğine yönelik çalışmalar yapıp ona göre lojistiğimizi hazırlamıştık. Bugüne kadar ciddi bir nüfus hareketliliği olmadı, bu iki noktaya. Buralarda insanların kendi evlerine döneceğini düşünüyoruz. Artık bundan sonra insanlara kendi yaşadıkları yerlerde hangi hizmetleri daha fazla verebiliriz, ona göre çalışmalarımızı yürütüyoruz." diye konuştu.

AFAD ve Kızılay Afrin ilçe merkezine insani yardımları ulaştırdı

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan'ın katılımıyla terörden temizlenen Afrin ilçe merkezine insani yardım ulaştırıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) yürütülen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütünden temizlenen Suriye'nin Afrin bölgesinde insani yardım faaliyetleri başlatıldı.

Bu kapsamda AFAD Başkanı Güllüoğlu ve Türk Kızılayı Genel Müdürü Altan, ilçe merkezine gelerek yetkililerle görüştü. Daha sonra, AFAD ve Türk Kızılayı ekipleri kamyonlarla getirdikleri hijyen malzemelerini, gıda kolilerini, kumanyaları ve battaniyeleri hükümet binası önünde sivillere dağıttı. Suriyelilerle yakından ilgilenen Güllüoğlu ve Altan, çocuklara da çeşitli oyuncaklar hediye etti.

Öte yandan, yardım faaliyetleri sırasında TSK mensupları ile Suriyeliler arasında sıcak diyaloglar yaşandı. Askerler sivillere her zaman destek olacaklarının sözünü verdi. Bu sırada yaşlı bir Suriyeli Mehmetçik'e sarılıp öptü. Mehmet Güllüoğlu, AFAD ve Türk Kızılayı olarak başta gıda ve temizlik malzemeleri olmak üzere sivillerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için Afrin'e geldiklerini belirtti.

Bundan sonra da Afrin ve çevresinde sivillerin ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla çalışacaklarını belirten Güllüoğlu, şunları kaydetti:

"İnsani yardım aktörleri olarak buradaki ihtiyaçların tespitlerini yapıp bir an önce tedarik edilmesi noktasında çalışmalarımız olacak. Buraya geri dönüşler için de öncelikle ortamın müsait hale gelmesi gerekiyor. Fırat Kalkanı'nda çok ciddi bir tecrübe edinildi. Şimdi de Afrin'de ihtiyaçlar tespit edilip ilgili yerel yöneticilerle beraber burada sıkıntıları gidermeye çalışacağız. Sivillerin ihtiyaçları bizim önceliğimiz. Diğer yardım kuruluşlarını da koordine ederek buradaki sivillerin ihtiyaçlarının en hızlı şekilde giderilmesi için Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın talimatları var. Biz de bunu gerçekleştirmek için çalışmalar yürütüyor olacağız."

Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan da yanlarında gıda, hijyen malzemesi, hazır yemek ve battaniye getirdiklerini ifade ederek, bu çalışmaların yoğun bir şekilde devam edeceğini aktardı. Afrinliler de kentin terörden temizlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, yardımlarından dolayı Türkiye'ye ve yardım kuruluşlarına teşekkür etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.