Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Adeta ayaklı bir kütüphane

Sizlere; "Erol Güngör'ün kitap, makale, deneme, ansiklopedi maddesi ve tercüme şeklindeki neşirlerinin sayısı 300'ü bulur" demiştik. Gelin onlara şimdi bir göz atalım:

E. Kırşehirlioğlu takma adıyla, 1963 yılında İstanbul'da; Türkiye'deki yabancı kültür hâkimiyetiyle Hıristiyanlık telkin ve propagandası hakkında yaptığı bir araştırmayı yayınladı. Misyonerliğin dünyadaki tarihçesi ve bununla ilgili yayınlar, Türkiye'de 19. yüzyıldan başlayarak kurumlaşması ve faaliyetleri, bu misyonda görev almış yabancı ve azınlık okullarıyla bunların dernek ve hastahanelerinin incelendiği Türkiye'de Misyoner Faaliyetleri'ni kaleme aldı. Bu eserde konuya, önceki Osmanlı yazarlarının yaptığı gibi İslâmiyet ve Hıristiyanlık arasındaki farkların tartışılması yerine bir kültür değişimi problemi olarak yaklaştı.

1975 yılında milliyetçilik düşüncesinin gelişmesini, Türk kültür ve milliyetçiliğinin dayandığı temelleri sosyal psikoloji açısından inceleyen yazılardan meydana gelen Türk Kültürü ve Milliyetçilik'i yayınladı. Bu eser, 1995 yılında yeniden basıldı.

Erol Güngör'ün bu seferki kültür durağı Ankara'ydı. Çağdaş bir millî kültür kurmanın gereği üzerinde durarak teknoloji ve kültür değişmesi, millî tarih meselesi, örf ve âdetler, millî karakter gibi konulan ele alan çalışması Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik adıyla 1980 yılında başkentte basıldı. Bu kitabın daha sonra İstanbul'da 1995 yılında ikinci baskısı yapıldı.

Erol Güngör Hoca, 1981 yılında Hicrî 15. yüzyıla giriş nedeniyle İslâmın Bugünkü Meseleleri'ni kaleme aldı. Eserin esasını, bütün Müslümanların Batı medeniyeti karşısında yeni bir medeniyet kurmak ve bunu kabul ettirmek mecburiyetinde oldukları fikri teşkil ediyordu. Kitapta İslâm dünyasının problemleri özellikle bu açıdan ele alınırken, 1996 yılında ikinci baskısı yapıldı.

Bunun ardından 1982 yılında İslâm Tasavvufunun Meseleleri adlı kitabı yayınlanacaktı. Bu kitabı da 1993 yılında 5. baskıya ulaşacaktı. Bu kitapta Prof. Dr. Güngör, bir sosyal bilimci olarak tasavvufun tarih, felsefe ve sosyal psikolojinin ışığında nasıl teşekkül ettiğini ortaya koyuyordu. Ayrıca bu kitapta tasavvufun İslâmiyet'teki yeri konusunda geniş değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Güngör 1982 yılında Dünden Bugünden Tarih-Kültür-Milliyetçilik kitabını yayımladı. Bu eseri de 1995'e kadar 7 baskı yaptı. Kitap çeşitli dergilerde yayımlanmış on altı denemeden meydana geliyordu.

Tarihte Türkler, 1988'de yayınlandı. 1995 yılına kadar 6 baskı yapacaktı. Kitap, Türk siyaset, kültür ve medeniyet tarihini geniş okuyucu kitlesine tanıtmak için kaleme alınmıştı. Erol Güngör'ün vefatı üzerine son şeklini almadan basılan eser, Türk tarihinin bir sosyolog gözüyle ele alınması bakımından bir hayli dikkat çekicidir.

Erol Güngör'ün çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan millî kültür, edebiyat ve Türkiye'nin başlıca sosyal meselelerine dair yetmiş beş makale ile kendisiyle yapılan dokuz söyleşi ve sohbetten meydana gelen Sosyal Meseleler ve Aydınlar kitabı 1995 yılında R. Güler ile E. Kılınç imzasıyla piyasaya sürüldü.

Amsterdam'da 1993 yılında yayımlanan Değerler Psikolojisi, Eser Güngör'ün profesörlük tezidir.

1995 yılında İstanbul'da Ahlâk Psikolojisi ve Sosyal Ahlâk kitabı yayımlandı. Müellifin, sağlığında neşretme imkânı bulamadığı "Ahlâk Psikolojisi" ve "Sosyal Ahlâk" başlıklı iki ayrı çalışmasından oluşmaktaydı.

Erol Güngör bunlardan başka Emin Işık, Yaşar Erol ve Ahmet Tekin ile birlikte ortaokul ve liseler için ahlâk; Sabri Özbaydar, Belma Özbaydar ve Ayhan Songar ile birlikte lise ve yaygın yüksek öğretim kurumu için psikoloji ders kitapları da yazmıştı.

Tercümeleri de bulunmaktadır: Sosyal Psikoloji, Nazariye ve Problemler (D. Krech - R. S. Crutchfield'den, İstanbul 1965, 1970, 1980); İktisadî Gelişmenin Merhaleleri (W. Rostow'dan, İstanbul 1966; 4. bs, 1980); Yirminci Asrın Manası (Kenneth Boulding'den, İstanbul 1969; 4. bs, 1980); Sanayileşmenin Kültür Temelleri (John Nef'ten, İstanbul 1970; 3. bs, 1980); Sınıf Mücadelesi (Raymond Aron'dan, İstanbul 1973); Batı Düşüncesindeki Büyük Değişme (Paul Hazard'dan, İstanbul 1973; 2. bs., 1981); Dünyayı Değiştiren Kitaplar (Robert Downs'tan, İstanbul 1980). Bu son kitaba bir takdim yazısı yazan Erol Güngör yazar olarak adını kullanmadı.

Erol Güngör; Diriliş, Türk Yurdu, Hisar, Yol, Ülkücü Öğretmen, Töre, Türk Edebiyatı, Millî Kültür, Yeni Düşünce, Yeni Sözcü, Türk Kültürü, Millî Eğitim ve Kültür, Konevî, Hamle, Ortadoğu, Millet gibi dergi ve gazetelere yazdığı makalelerle geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Onun psikolojik araştırmalarıyla ilgili ilmî yayınları da daha çok makalelerden oluşur.

Erol Güngör'ün eserlerinin bibliyografyası 1988 yılında Vehbi Başar tarafından Erol Güngör İçin başlığıyla hazırlandı. Daha sonra da Hanefi Bostan tarafından tamamlandı. Ekim 1994'te Yedi İklim'ye yayınlandı. Türkiye'de ve Türkiye dışında vefatından sonra Erol Güngör'ü çeşitli yönleriyle ele alan birçok sempozyum ve anma toplantısı düzenlendi. Özetle rahmetle andığımız Prof. Dr. Erol Güngör; kendisini Türk Milleti'ne adamış, adeta bir ayaklı kütüphane sayabileceğimiz bir bilim adamıydı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları