ABD'den Microsoft'a dev ceza: Microsoft başına iş açtı!

ABD'den Microsoft'a dev ceza: Microsoft başına iş açtı!
ABD, ünlü yazılım şirketi olan Microsoft'a, ihracat yasaklarını çiğnediği gerekçesiyle idari para cezası kesti. Ticaret Bakanlığı tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı. İşte ayrıntılar...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından yazılım şirketi olan Microsoft Corporation''a 3.3 milyon dolarlık para cezası verildiği bildirildi. ABD Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

ShiftDelete.Net''te yer alan bilgilere göre; Kararı, konuyla ilgili olan ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu ile ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin verdiği bildirildi. Davanın uzun bir süre devam ettiği ve Microsoft’un uzlaşmacı bir yaklaşımla kararı kabul ettiği de dikkat çekti. 

ABD''DEN MİCROSOFT''A DEV CEZA

Ortaya atılan iddialara göre Microsoft, Rusya ve Ukrayna krizi yaşanırken ABD’nin ambargo kurallarına uymadı ve yasaklı ülkeler ile ticari işlemlerine devam etti. Süregelen davada mahkeme Microsoft’un Ukrayna/Rusya, Küba, İran ve Suriye üzerine yapılan yaptırım politikalarını da ihlal ettiği belirlendi. Karar tekrar düzeltildi.

Amerika Birleşik Devletleri global dünyada patlayan krizlere göre yeni ambargo ve kısıtlama kararları alıyor. Rusya, Ukrayna, Küba, İran ve Suriye’de alınan ambargo kararları arasındaki ülkelerden. Amerikan hükümeti almış olduğu ambargo kararları sayesinde Amerika merkezli hiçbir firmanın bu ülkelerle ticari faaliyetler yapmasını istemiyor. Ayrıca bu karar Amerika merkezli şirketlerin başka ülkelerdeki yan merkezlerden de ticari faaliyetlerini önlüyor.

Alınan karardaysa Microsoft’un bu kararları ihlal ettiği belirlendi. İlk etapta Rusya ve Ukrayna krizi ambargoları ihlal ettiğini belirlenen şirkete 613 bin dolar para cezası kesildi. Fakat sonradan Microsoft’un Rusya, Ukrayna, Küba, İran ve Suriye ile yaptığı ticari faaliyetler ortaya çıktı ve işin boyutu arttı. Yeniden gözden geçirilen karar açıklanmadan önce Microsoft baskılara dayanamadı ve arabuluculuk ile ortak bir karara vardı. Ayrıca bahsi geçen iddiaların da doğruluğunu kabul etti.

Arabuluculuk ile -bir başka deyişle- orta yolu bularak anlaşmak isteyen Microsoft 3,3 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti. Tabi bu para cezası ile birlikte bahsi geçen ülkelerle tekrar ticari faaliyetlere girmeyeceğini, Amerikan hükümetinin ambargo yasakları listelerinde olan herhangi bir ülkeyle ticari faaliyetlerde bulunmayacağını da ekledi. Para cezasının mahkeme süreçlerinin bitmesi ardından ödenmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.