Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

ABD Büyükelçisi Kıbrıs'ta nasıl öldürüldü?

Kıbrısla ilgili bu güne kadar perde arkasında kalmış bir olayı sizlere anlatmak istiyorum. Bu olayın pek ortaya çıkmamasında ABD, Yunanistan ve hatta Türkiye'nin sessiz kalması da neden oldu. Gelin şimdi bu olayı irdeliyelim:

1974 yazında Türkiye'nin Kıbrıs'a düzenle­diği Barış harekatı son dere­ce başarılı olmuştu. 16  Ağus­tos tarihine kadar Memetçik Ada'nın üçte birine hakim olmuştu. Türkiye'nin bu askeri başarısı Yunanistan'ın tepkisine neden oldu. Atina Türki­ye'yi suçladığı gibi, ABD'nin de bu ko­nuda etkisini kullanmadığını düşünüyor­du. Onlara göre Washington taraf tutmaktay­dı. Bu sayede ABD sessiz kalarak, Kıbrıs sorunu konu­sunda iki bölgeli bir çözümü ve bir tür fe­derasyon kurulmasını onaylamış oluyor­du. Türkiye'nin Ada'ya düzenlediği ikin­ci harekattan sonra ABD Dışişleri Baka­nı Kissinger, ABD'nin Kıbrıs konusun­daki politikasını açıklarken sınırları çizi­lecek Türk bölgesinin ne kadar bir alanı kapsayacağının görüşme konusu yapılabileceğini söylemişti. Bu, Yu­nanlıların gözünde ABD'nin Kıbrıs'ta bir tür coğrafi federasyon kurulmasını kabul ettiğini göstermekteydi.

Özellikle Makarios, Yunan solu ve ba­ğımsızlık yanlısı Kıbnslı Rumların gözün­de Kıbrıs'ın Türkiye tarafından işgal edil­miş olmasının en büyük suçlusu; CIA ve NATO vasıtasıyla Türkiye'ye yardım eden, ABD emperyalizmi ve Kıbrıs ve Yu­nanistan'daki fanatik milliyetçi hainlerdi. Kendilerince suçlu olarak gördükleri ABD'nin cezalan­dırılmasına karar verdiler. İlk av ABD'nin Kıbrıs Büyükelçisi olarak seçildi. Bu suikastte başrolü oynayacak isim "Pablo" olarak bilinen Mihalis Raptis'ti.

*

Mihalis 1911 yılında Mısır'ın İskenderiye kentinde Rum bir ai­lenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha sonra Atina'ya gelen Mihalis, Atina Teknik Üniversitesi ( Politeknik) okulunu bitirdi ve Fransa'ya gitti. Orada Paris Sorbonne Üniversitesinde kent planlaması okudu. Genç yaşta Yunan İşçi Hareketi'nin içinde yer aldı. Atina'da başlayan Troçkist hareketin içinde yer aldı ve zaman içinde de bu hareketin "Pablo" adıyla bili­nen en önemli ve ünlü lideri haline geldi.

Pablo, çok zeki ve çevresinde saygı duyu­lan bir insandı. Başarılı bir teorisyen ve ey­lemciydi. Tüm yaşamı mücadele içinde geçmişti. Ona adeta tapan, istediği her şeyi tereddütsüz yerine getiren millitanları vardı. Yunanistan'da, Avrupa'da, Kuzey Afri­ka'da, Ortadoğu'da ve elbette Kıbrıs'ta...

Pablo'nun en sadık adamlarından Thos (Çakal), cinayetin kahramanlarından biri olacaktı Yunan iç savaşında henüz 17 yaşmdayken komünistlerin yanında yer alan Çakal. Bu savaşta tanıştığı bir gazeteciden etkilenerek, muhabir kisvesine büründü. Bu arada lideri Pablo ile ilişkileri de sıkı fıkı de­vam etti. Gazeteci kimliği, taşıdığı İtalyan pasaportu ve bil­diği altı yabancı dil onun her ülkeye serbestçe girmesini ve kolaylıkla faaliyet göstermesini sağlıyordu. Zamanla Pablo'nun sa­vaşında onun mesajlarını taşıyan özel ulağı oldu.

Devam edecek

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları