ABD Basını Türkiye'yi konuşuyor

ABD Basını Türkiye'yi konuşuyor
ABD’nin büyük gazeteleri, Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında tırmanan krize geniş yer verdi.

ABD Basını Türkiye'yi konuşuyor

NEW YORK TİMES: TÜRKİYE’NİN AVRUPA İLE İLİŞKİLERİ ÇÖKTÜ

New York Times gazetesi, Türkiye ile Hollanda arasında patlak veren krizi “Hollanda ile kavga devam ederken Türkiye’nin Avrupa ile ilişkileri çöktü” iddiasını başlığına taşıdığı bir haberde irdeledi. Türkiye’de referandum öncesi  "gerilimler" yaşandığını belirten gazete, “Türkiye’nin Avrupa ile kavgasının hafta sonunda kötüleştiğini" yazdı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ve Hollanda için kullandığı sert ifadelere dikkat çeken ABD’li gazete, Hollanda makamlarının Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na iniş izni vermediğine, Aile ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı da ülkeden sınır dışı ettiğine dikkat çekti. 

Bu kararların “Çeşitli görüş açıları karşısında genellikle açık bir tutum takınan Hollandalılardan ender rastlanan şiddetli bir tepki” olarak nitelendiği haberde Hollanda’nın halen göç ve entegrasyonun başlıca temalar olduğu bir seçim kampanyasının “ortasında” bulunduğunun altı çizildi.

WASHİNGTON POST: ŞAŞIRTICI BİR ÖRNEK

Türkiye ile Hollanda arasındaki “atışmanın tümüyle oy kazanmakla ilgili olduğunu” öne süren Washington Post'a göre, “Türkiye ile Hollanda arasındaki tırmanan kriz bu yılın kritik seçim kampanyalarının nasıl uluslararası olayları ateşleyebileceğinin şaşırtıcı bir örneği."

Gazete, “Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gerilimler, iki tarafın Suriyeli mülteci krizi ve Avrupa’nın Kürt ayrılıkçılarına iddia edilen şımartması konularında birbirine girmesi nedeniyle son iki yılda kaynıyor” değerlendirmesi yaptığı haberinde Hollanda’daki seçimler öncesi Başbakan Mark Rutte’nin ülkedeki yabancılar konusunda “daha sert bir çizgiyi” benimsediğine işaret etti. 

WALL STREET JOURNAL: TÜRKİYE-HOLLANDA KRİZİ TIRMANIYOR

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal ise “Hollandalılar Türk Bakanını sınır dışı ederken Türkiye-Hollanda krizi  tırmanıyor” başlığı ile verdiği haberde “kritik seçimler öncesi görüş ayrılıklarının büyüdüğünü” belirtti. 

Gazete “Türkiye ile Hollanda arasındaki söz düellosu hafta sonunda tırmanarak  NATO üyesi iki ülkede kritik seçimler öncesi aralarında bir diplomatik krizi tetikledi" diye yazdı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.