6 Şubat depreminde 134 kişiye mezar olmuştu: Bilirkişi raporu açıklandı

6 Şubat depreminde 134 kişiye mezar olmuştu: Bilirkişi raporu açıklandı
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 134 kişinin öldüğü Gaziantep'teki Ayşe-Mehmet Polat Sitesi ile ilgili yapılan soruşturma çerçevesinde hazırlanan bilirkişi raporu açıklandı

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi Atatürk Mahallesi'nde bulunan Ayşe-Mehmet Polat sitesindeki 6 bloktan 4'ü de yıkıldı.

aw055400-01.jpg

Yıkılan sitede enkaz altında kalan 134 kişi hayatını kaybederken çok sayıda vatandaş da yaralandı. Olay sonrası Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ayşe-Mehmet Polat Sitesi ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Tutuklu ve tutuksuz 2 sanık hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlandı.

aw055400-02.jpg

Tamamlanan soruşturmaya göre, projenin fenni mesulü, müteahhidi ve statik proje müellifi olan tutuklu sanık Mehmet Ertan A. ile tutuksuz sanık Altan B. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Hazırlanan iddianame 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

aw055400-03.jpg

Bilirkişi raporunda sitenin statik projeden farklı olduğu vurgulanırken, raporu yorumlayan avukat Mehmet Aykut Başderici, "Düzenlenen bilirkişi raporunda birçok aksaklıktan bahsedilmekte, o yüzden biz olası kasıt olma ihtimaline binaen bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

RAPOR AÇIKLANDI

Raporda şu tespitlere yer verildi:

“Mimari projede 2-D aksı olarak belirtilen 'L' şeklindeki büyük kolon statik projede 2-3E aksında 2 parçalı kolon olarak görülmektedir. Uygulamada statik projedeki formlarda olmakla beraber harita mühendisi bilirkişinin yerinde yaptığı ölçümlerde ölçülerinin statik projeden farklı olduğu saptanmıştır.

Mimari projede zemin ve normal katlarda tip proje çizildiği görülmektedir. A1-A2-A3 Blok ve B1-B2-B3 Bloklar için tek bir kat planı teslim edilmiştir. Tüm katların aynı şekilde yapılması zorunluluğu öngörüldüğünden, harita mühendisi bilirkişi tarafından yerinde alınan A1 Blok tip kat hâlihazır ölçüleri dikkate alınmıştır. Proje üzerinde kontrol yapılarak ruhsat verildiği düşünüldüğünde proje verileri üzerinden yapılan hesapta KAKS'ın 1.89 olduğu görülmektedir. Projenin kontrolleri aşamasında imara uygun olmadığı ve yerinde yapılan uygulamada da projenin de dışında fazla alan inşa edildiği görülmektedir.”aw055400-09.jpg

Bilirkişi raporu ile ilgili açıklama yapan avukat Mehmet Aykut Başderici, “1996-1997 yıllarında yapılan bir binanın o dönemin şartlarına göre yapılmaması gereken birçok usulsüzlükle yapılarak binanın yıkımına sebebiyet verdiği açıkça yazılmış durumda.” diye konuştu.

aw055400-05.jpg

aw055400-06.jpg

aw055400-07.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.