46 yıllık Türkçe mesaj kayıp Uzayda altın plak içindeydi

46 yıllık Türkçe mesaj kayıp Uzayda altın plak içindeydi
Uzayda en uzun süre çalışan araç Voyager-1, fırlatılmasından 46 sene sonra bir kez daha sinyal göndermeyi durdurdu. Üzerinde ise altın plak taşıyan uzay aracının akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.

Voyager-1, 1977 yılında NASA tarafından uzaya fırlatılan ve Güneş Sistemi'ni terk eden ilk insan yapımı araç olma unvanını taşıyan bir uzay sondasıdır. Asıl amacı, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerinin özelliklerini incelemek ve bilimsel veriler toplamaktı. Ancak beklentilerin çok üzerinde bir performans sergileyen Voyager-1, 46 yıl boyunca uzayın derinliklerine doğru yol alarak insanlığın gözü kulağı oldu ve Voyager-1'in bu başarılı görevi sona ermek üzere.

Dünya'dan 24 milyar kilometre uzakta bulunan sondanın son olarak Ağustos 2023'te Dünya'ya sinyal gönderdiği belirtildi. O tarihten bu yana, sondanın iletişim sistemlerinde bir arıza olduğu veya enerji kaynağının tükendiği düşünülüyor. Eğer sondanın tekrar sinyal göndermesi sağlanamazsa, insanlık tarihinin en uzun soluklu ve en önemli uzay görevlerinden biri sona erecek. Bu durumda, Voyager-1'in içinde bulunan Altın Plak'taki mesajlar dışında, sondanın varlığına dair hiçbir iz kalmayacak.

wp3600085.png

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMAK 45 SAAT

Uzay aracının 1977 yılında fırlatılmasından bu yana ilk kez böyle bir sorunla karşılaştığını belirten NASA yetkilileri, Voyager-1'in veri göndermeyi durdurduğunu ve kendini koruma moduna aldığını açıkladı. Sorunun çözümü için uzay aracına komutlar gönderen NASA ekibi, 45 saatlik bir gecikmeyle cevap alabildiklerini ve henüz sorunu tam olarak çözemediklerini ifade etti.

maxresdefault.jpg

ŞİŞEDEKİ MESAJ

Voyager uzay aracı, Güneş Sistemi'nin dışına çıkan ilk insan yapımı nesnedir. Bu araç, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerinin yanı sıra onların uydularını ve halkalarını da incelemiştir. Voyager aracının bir diğer önemli görevi de, Dünya'dan gelen bir selam mesajını uzayın derinliklerine taşımaktır. Bu mesaj, altın plaklar şeklinde aracın üzerine yerleştirilmiştir.

buzuwnyksny.jpg

"SABAH ŞERİFLERİNİZ HAYROLSUN"

Voyager'ın altın plakta taşıdığı Türkçe selamlama, uzayda yaşam olabileceğini düşündüğümüz gezegenlere ulaşmak üzere yola çıkan bir dostluk mesajıdır. Türkçe kayıtları Prof. Dr. Peten Ian Kuniholm yapmıştır.

Voyager'ın uzay aracı, 1977 yılında fırlatıldığından beri uzayın derinliklerine doğru ilerlemektedir. Ancak son zamanlarda yaşanan bir arıza nedeniyle Voyager'ın veri sistemi çalışmamaktadır. Türkçe mesajda ise, "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun" ifadeleri kullanılıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.