3 bin yaşında mumya bulundu

3 bin yaşında mumya bulundu
Üniversite öğrencilerinin keşif araştırması bir tarihi ortaya çıkardı. Pamuklara sarılmış halde cenaze bohçası bulundu.

Peru'nun başkenti Lima'ya bağlık Rimac vadisindeki arkeolojik alanda devam eden kazılarda önemli bir keşfe imza atıldı. Arkeoloji öğrencileri kazılar sırasında en az 3 bin yaşında olduğu düşünülen bir mumya buldu.

Rimac Belediye Başkanı Nestor de La Rosa açıklamasında, mumyanın bölgenin tarihi ve geleneğinin korunması amacıyla kurulan "Huaca La Florida" araştırma programı sayesinde ortaya çıkarıldığını bildirdi.
San Marcos Mayor Ulusal Üniversitesi arkeoloji öğrencilerinin, mumyayı yerli pamuktan yapılmış bir cenaze bohçasına sarılı halde bulduğu ifade edildi.

Kazı yapılan alanın mezarlık bölgesi olduğu, etrafta şişeler, gerdanlık leğenleri, mısır, deniz kabukları, kabuklu deniz ürünleri ile koka yapraklarının tespit edildiği kaydedildi. Bulunan mumyanın, bakanlığın da desteğiyle uzmanlarca titiz şekilde araştırılacağı bilgisi paylaşıldı.

EN YAŞLISI 4 BİN 300 YAŞINDA

Mısır’da krallık mezarlarının yer aldığı tarihi Sakkara bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda, Firavun Hanedanlığı dönemine ait bir mumya ile 9 heykel ve bazı değerli eşyalar bulundu. Altın varakla kaplı mumya tam 4 bin 300 yıllık.

Mısırlı arkeolog ve eski Tarihi Eserler Bakanı Zahi Havas, “Bulunan mumya bir adama ait. Adı Heka Şibs. Bu tabut 4300 yıldır hiç açılmamış. Bu, kraliyet mumyaları dışında bugüne kadar bulduğumuz en eski mumya oldu” diye konuştu.

ekran-goruntusu-2023-06-16-134318.jpg

ekran-goruntusu-2023-06-16-134347.jpg

ekran-goruntusu-2023-06-16-134334.jpg

(AA - Reurters)

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.